Gemeente Stadskanaal

Raadsvergadering

De gemeenteraad vergadert op maandag 20 april 2009. De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in de raadzaal. U wordt van harte uitgenodigd om de vergadering van de raad te bezoeken.

Agenda

Besluitvorming met debat:

* Nota Armoedebeleid Stadskanaal*

* Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2008-2011 Stadskanaal/Vlagtwedde*
* Ontwikkelingen openbare basisschool G.W. Spitzenschool*
* Verordening kunst in de openbare ruimte Stadskanaal 2009*

Besluitvorming zonder debat:

* Ruimtelijke uitvoeringsplan Stadskanaal 2009*
* Benoeming leden Commissie Rechtsbescherming

De vergaderstukken liggen ter inzage in het publieksbureau in het gemeentehuis en u kunt de agenda voor de raadsvergadering van 20 april ook digitaal raadplegen.

Inspreken tijdens de vergadering is mogelijk bij agendapunten met een
*. U kunt dit melden bij de griffie (E griffie@stadskanaal.nl T (0599) 631 409) tot één uur voor aanvang van de vergadering. Inspreken is uw mening geven over het onderwerp, als uw belangen of de belangen van uw organisatie in het geding zijn.

Vergadering commissie rechtsbescherming

De commissie rechtsbescherming vergadert op dindag 28 april 2009 en begint om 19.00 uur.

Agenda

19.00 uur

* Bezwaarschrift van de heer C. Hoffmann tegen het besluit van burgemeester en wethouders, inhoudende dat er aan bouwonderneming Gebroeders Benus vrijstelling van het bestemmingsplan en een bouwvergunning eerste fase is verleend voor het bouwen van acht woningen aan de Vuurdoornstraat in Musselkanaal.

19.20 uur

* Bezwaarschrift van de heer T. Beens van Beens Transport tegen het besluit van burgemeester en wethouders, inhoudende het niet in behandeling nemen van de aanvraag om een bouwvergunning voor het plaatsen van twee kleine windturbines, plaatselijk bekend Steenhouwer 3 in Stadskanaal.

De stukken, behorende bij deze agenda, liggen ter inzage in het publieksbureau in de hal van het gemeentehuis.

Gemeentegids 2009

De nieuwe gemeentegids 2009 is weer huis aan huis verspreid. Hebt u eind deze week nog geen gemeentegids ontvangen, dan kunt u contact opnemen met:

De Kleine Media in Schagen
T (0224) 210 990
E stadskanaal@dekleinemedia.nl

Zij zorgen ervoor dat u alsnog een exemplaar ontvangt.

Open Bedrijvendag Stadskanaal en Bedrijven Contact Avond

Het is helaas niet gelukt om iedere ondernemer in de gemeente Stadskanaal persoonlijk te benaderen voor de Open Bedrijvendag Stadskanaal.

Oproep aan ondernemers

Wij roepen de ondernemers in de gemeente Stadskanaal (die zich nog niet hebben aangemeld) op, om zich aan te melden voor deze unieke dag. Een prachtige gelegenheid waarop het bedrijfsleven in de gemeente Stadskanaal zich gezamenlijk presenteert voor geïnteresseerden.

Bedrijven Contact Avond

De avond is dit jaar op vrijdag 15 mei. Locatie is Huisman Warmtetechniek in Stadskanaal. De avond bestaat uit een presentatie van Seaport Experience Center en is bedoeld voor ondernemers en bestuurders in de gemeente Stadskanaal.

Meer weten?

Kijk voor een actueel overzicht van de deelnemers en meer informatie over de Open Bedrijvendag op www.botss.nl.

Aanmelden

U kunt zich online aanmelden via de website www.botss.nl, maar ook telefonisch door te bellen met mevrouw A. Niemeijer, T (0599) 631 616

Stremming klapbrug Buinermond

Van 20 april tot 11 mei is de provinciale weg N374 (Buinerweg) ter plaatse van de klapburg Buinermond en een gedeelte van de naast de brug gelegen rotonde gestremd. Voor scheepvaartverkeer is de doorvaart tot 1 mei gestremd. Het verkeer wordt omgeleid en voor voetgangers en fietsers komt er een noodbrug.

Werkzaamheden

De stalen brugdelen worden vervangen en de complete aandrijving gerenoveerd. De bochten van de brug naar de rotonde worden ruimer gemaakt, zodat het vrachtverkeer de rotonde gemakkelijker kan passeren. Machinefabriek Rushoven uit Groningen voert de werkzaamheden uit in opdracht van de provincie Groningen.

Omleidingsroute

Op de website van de provincie Groningen vindt u meer bijzonderheden over de omleidingsroute.

Meer informatie: provincie Groningen, afdeling Staal, Electro & Materieel, T (050) 316 45 95.

Sociaal Participatiefonds

Het Sociaal Participatiefonds (SPF) is er voor mensen die geen geld kunnen missen voor activiteiten zoals sporten, lezen en theaterbezoek. Inwoners van de gemeente Stadskanaal, die een netto-inkomen hebben tot 115% van de bijstandsnorm, kunnen van het SPF gebruikmaken. Dit geldt zowel voor alleenstaanden als voor gezinnen.

Welke kosten komen in aanmerking?


* entree van zwembad, bioscoop, museum, dierentuin, theater, concert;

* cursussen van bijvoorbeeld de muziekschool, dansles;
* lidmaatschap van verenigingen als een sportclub, zangkoor;
* kosten van activiteiten georganiseerd door Stichting Welstad of de ouderenbonden;

* lidmaatschap van de bibliotheek;

* kerktelefoon; abonnement op een dagblad.

Uiteraard komen er nog meer kosten voor vergoeding in aanmerking. In het algemeen worden de kosten van deelname aan activiteiten buiten de deur vergoed via het SPF.

U kunt de kosten vergoed krijgen als u kunt aantonen dat u deze betaald heeft. U moet dus een kwitantie of een kopie van een bankafschrift bij uw aanvraag voegen.

Maximale vergoeding

Per jaar wordt maximaal EUR 90,76 per huishouden vergoed en daarnaast een bedrag van EUR 68,07 per persoon. Aan een echtpaar wordt dus maximaal EUR 226,90 per jaar vergoed en aan een alleenstaande EUR 158,83.

Extra vergoeding voor kosten van voortgezet onderwijs

Ouders van kinderen tot 18 jaar die het voortgezet onderwijs bezoeken hebben veel extra kosten. Denk daarbij aan het schoolfonds, kosten voor excursies. Voor kinderen, jonger dan 18 jaar die voortgezet onderwijs volgen, kunt u per jaar EUR 90,76 per kind extra declareren.

Toetsingsinkomen Is uw netto-inkomen niet hoger dan 115% van de bijstandsnorm, dan kunt u een beroep doen op het SPF. Het inkomen in de maand van aanvraag is bepalend. In een huishouden met meerdere personen worden alle netto-inkomens meegeteld. Er zijn vier toetsingsbedragen vastgesteld.

115% netto bijstandsnorm, exclusief vakantiegeld (per maand, normen januari 2009)

Jonger dan 65 jaar:

* gehuwd of samenwonend/alleenstaande ouder EUR 1.402,62
* alleenstaande EUR 981,82

65 jaar of ouder:

* gehuwd of samenwonend/alleenstaande ouder EUR 1.479,19
* alleenstaande EUR 1.076,57

Meer weten?

Wilt u een vergoeding uit het SPF aanvragen of u wilt meer informatie, neem dan contact op met het loket voor Wonen, Welzijn en Zorg in het gemeentehuis. Op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur kunt u langskomen maar ook bellen, T (0599) 631 414.

Bouwplannen

Wie bouwplannen heeft, moet (meestal) een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente publiceert alle ingekomen aanvragen. Zo kan iedereen op tijd op de hoogte zijn over wie van plan is te gaan bouwen of verbouwen. De beslissingstermijn voor een lichte bouwvergunning is zes weken en voor een reguliere bouwvergunning twaalf weken. Alleen tegen een verleende vergunning kan door belanghebbenden bezwaar gemaakt worden, dus niet tegen een aanvraag.

In de periode van 27 maart 2009 tot en met 8 april 2009 zijn de volgende aanvragen om een vergunning ingediend.

Stadskanaal

* Gentiaanstraat 30, het verwijderen van een asbesthoudende hemelwaterafvoer in de berging, d.d. 3 april

Musselkanaal

* Schoolstraat 154, het uitbreiden van een werktuigenberging, d.d. 31 maart

* Van Dongenlaan 15, het plaatsen van een tuinhuis, d.d. 6 april
* Hanne Bruininghstraat 92, het uitbreiden van een woning, d.d. 6 april

* Schoolstraat 95, het verwijderen van asbesthoudende vloerplaten, d.d. 8 april

Onstwedde

* Huisinghelaan 19, het plaatsen van een tuinhuis, d.d. 6 april

Alteveer

* Beumeesweg 144, het uitbreiden van een woning, d.d. 7 april

De rayonarchitect van de welstandscommissie komt op de dinsdag van alle even weken om 10.00 uur. Deze bijeenkomsten zijn openbaar. Belanghebbenden kunnen zich melden bij de receptie. De uitslag van het welstandsadvies is op de oneven weken op maandag van 16.00 tot 17.00 uur op te vragen bij de heer J. de Vries, T (0599) 631 436.

Meer informatie: de heer J. Post, T (0599) 631 434.

Openbare registers bouwplannen

Wilt u weten welke bouwplannen actueel zijn of hoe het staat met de aanvraag van een bepaalde bouwvergunning? In het gemeentehuis bij de balie van ruimte zijn registers ingericht die voor een ieder in te zien zijn.

Wet milieubeheer

Meldingen op basis van artikel 8.40 van de Wet milieubeheer van:
* De heer H. Boerhave, Schoolstraat 154 in Musselkanaal, inzake het uitbreiden/wijzigen van een melkveehouderij/akkerbouwbedrijf, op de locatie plaatselijk bekend Schoolstraat 154 in Musselkanaal.
* De heer J. Schuitema, Zandtangerweg 46 in Mussel, inzake het uitbreiden/wijzigen van een loonbedrijf, op de locatie plaatselijk bekend Zandtangerweg 49-51 in Mussel.

Opgemerkt wordt dat de publicatie van deze meldingen (artikel 8.40) slechts een wettelijk verplichte bekendmaking inhoudt. Van de meldingen zelf kan kennis worden genomen in het gemeentehuis tot 28 mei 2009.

De openbare kennisgeving en beschikking inzake de aanvraag van:
* Maatschap B. Schuitema en H.G. Schuitema-Nieboer in Mussel voor een revisievergunning voor een pluimveehouderij met mestvergistingsinstallatie, voor de inrichting aan Mussel-A-Kanaal Oostzijde 16 in Mussel. Deze inrichting staat kadastraal bekend gemeente Onstwedde, sectie W, nummer 1104.

Burgemeester en wethouders hebben een positief besluit genomen. In het belang van de bescherming van het milieu zijn er voorschriften gesteld. Zowel de aanvrager als de betrokken adviseurs kunnen tegen deze beschikking beroep instellen. Ook degenen die op tijd een zienswijze tegen de ontwerpbeschikking hebben ingebracht, kunnen beroep instellen. Dat geldt ook voor belanghebbenden die aantonen dat ze redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om op tijd hun zienswijze in te brengen.

U kunt uw eventuele beroepschriften tegen de in deze bekendmaking genoemde beschikking vóór 28 mei 2009 indienen bij de Voorzitter van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Mocht u een spoedeisend belang hebben, dan kunt u in uw beroepschrift ook verzoeken om een schorsing van de beschikking of om het treffen van een voorlopige voorziening. Als de Raad van State positief beslist over de beschikking, wordt deze onherroepelijk.

Gehandicaptenparkeerplaats

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op 6 april 2009 hebben besloten een gehandicaptenparkeerplaats aan te wijzen:
* aan de Utrechtselaan, ter hoogte van nummer 6, in Stadskanaal.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit bezwaar aantekenen bij het college van burgemeester en wethouders.

Ruimtelijke ordening

Vaststelling bestemmingsplan Landelijk gebied'

Burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maken bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 23 maart 2009 het bestemmingsplan `Landelijk Gebied' gewijzigd heeft vastgesteld. Het plangebied betreft het gehele grondgebied van de gemeente met uitzondering van de kernen Stadskanaal, Musselkanaal, Onstwedde, Alteveer en Mussel en de bij die kernen behorende bedrijventerreinen.

Met het bestemmingsplan wordt onder meer beoogd de planologisch juridische regeling voor het gebied te actualiseren en te uniformeren. Het bestemmingsplan gaat de vier nog geldende planologische regelingen voor het gebied vervangen.

Ook een aantal nieuwe ontwikkelingen wordt mogelijk gemaakt, zoals de realisering van een hippisch centrum met vakantiewoningen aan de Kettingwijk, de uitvoering van de Ecologische HoofdStructuur Westerwolde en de schaalvergroting en verbreding van de agrarische sector.

De door de raad ten opzichte van het ontwerp aangebrachte wijzigingen, hebben onder andere betrekking op de volgende onderdelen:
* In de toelichting is onder hoofdstuk 13 een financiële paragraaf opgenomen en zijn de resultaten van de uitgevoerde milieueffectrapportage (planMER) vertaald.

* Als resultaat van de uitgevoerde planMER zijn beperkingen opgenomen betreffende de uitbreidingsmogelijkheden van de (intensieve) veehouderijbedrijven.

* In de voorschriften en plankaarten is mede als gevolg van ingediende zienswijzen een groot aantal wijzigingen aangebracht.
* Enkele belangrijke wijzigingen betreffen een verruiming van de oppervlakteregeling voor woningen en bijgebouwen, het opnemen van de bestemming "wonen - landhuis", het opnemen van een wijzigingsbevoegdheid voor de bouw van twee woningen naast het perceel Zandtangerweg 88 in Mussel, het toevoegen van de aanduiding "agrarische nevenactiviteiten" bij enkele woonbestemmingen, het schrappen van het onderscheid tussen de bestemmingen "Bedrijf - 1" en "Bedrijf - 2" en het opnemen van een nieuwe bestemming "Bedrijf - Dierenpension". Ook is een aantal correcties in voorschriften en plankaarten aangebracht en bestemmingen aangepast aan de feitelijke situatie.
* Alle in het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerp zijn samengevat in twee bijlagen. Deze bijlagen kunnen op verzoek kosteloos worden toegezonden. Daarvoor kan contact worden opgenomen met het team Ruimte, T (0599) 631 620.

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met het raadsbesluit en de hierbij behorende stukken liggen met ingang van donderdag 16 april 2009 gedurende zes weken bij het publieksbureau, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal ter inzage. Het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied' is ook digitaal te raadplegen.

Gedurende genoemde termijn kan degene die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad heeft kenbaar gemaakt, alsmede een belanghebbende die aantoont, dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om tijdens de periode van ter visie ligging van het ontwerp-bestemmingsplan zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken, schriftelijke bedenkingen inbrengen bij Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen, Postbus 630, 9700 AP Groningen. Deze bevoegdheid komt ook toe aan eenieder die bedenkingen heeft tegen de wijzigingen, die bij de vaststelling door de gemeenteraad ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan zijn aangebracht.

Wet geluidhinder

Hogere waarden voor geluid kunnen nodig zijn bij ruimtelijke ontwikkelingen (bestemmingsplannen) die dicht bij wegen, spoorwegen of een industrieterrein liggen waar een geluidzone omheen ligt. In dergelijke gevallen kan niet altijd voldaan worden aan de voorkeurgrenswaarde die de Wet geluidhinder stelt. De Wet geluidhinder geeft burgemeester en wethouders echter de mogelijkheid om hogere waarden vast te stellen.

Besluit hogere waarden

Het besluit van burgemeester en wethouders van 10 maart 2009 tot vaststelling van de hogere grenswaarde ligt, conform art. 3:11 Algemene wet bestuursrecht en art. 145 Wet geluidhinder, gelijktijdig met het vastgestelde bestemmingsplan `Landelijk gebied 2008' ter inzage voor een periode van 6 weken, van 16 april tot en met 28 mei 2009, in het publieksbureau van het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Stadskanaal.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen alleen belanghebbenden, die eerder zienswijzen hebben ingediend of elke andere belanghebbende die aantoont dat hij/zij redelijkerwijs niet in staat is geweest van de mogelijkheid tegen het ontwerp-besluit zienswijzen in te dienen gebruik te maken, in beroep gaan tegen het besluit. Het beroepschrift moet worden gezonden aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage. Tevens kunt u de voorzitter van deze afdeling verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

* 15 april 2009