Waterschap Aa en Maas

overstromingsnormen

Start inspraak kaarten overstromingsnormen

Publicatiedatum : 15 april 2009

Van 14 april tot en met 25 mei is het mogelijk om in te spreken op de vastgestelde normen die aangeven waar en hoe vaak overstroming vanuit oppervlaktewater mag voorkomen. Dit is vastgelegd in de ontwerp-waterverordening Noord-Brabant. Waterschap Aa en Maas heeft op kaart uitgewerkt wat deze normen binnen haar werkgebied betekenen. De ontwerp-kaarten zijn op verschillende plaatsen in te zien.

Landelijke normen
Op veel plekken in Nederland komen incidenteel (kleine) overstromingen voor. Landelijk is afgesproken hoe vaak die overstromingen mogen optreden. De normen zijn afgeleid van de schade die optreedt. Zo wordt grasland beschermd tot een situatie die gemiddeld eens in de 10 jaar voorkomt, akkerbouw tot eens in de 25 jaar en stedelijk gebied tot eens in de 100 jaar. Het gaat hierbij niet om grote overstromingen vanuit de Maas (de dijken langs de Maas bieden een veel grotere bescherming), maar om overstroming vanuit de beken en weteringen zoals de Aa, de Raam en de Hertogswetering.

Maatwerk
De provincie Noord-Brabant heeft samen met de Brabantse waterschappen op een rij gezet in welk type gebieden van de landelijke normen kan worden afgeweken. Dit kan een lagere bescherming zijn zoals in beekdalen of waterbergingsgebieden, maar ook een hogere bescherming, zoals in het stedelijk gebied van 's-Hertogenbosch. De type gebieden met een afwijkende norm zijn vastgelegd door de provincie in een waterverordening.

Waterschap Aa en Maas heeft de normen op kaart uitgewerkt. Zo weet iedereen precies welk beschermingsniveau waar wordt nagestreefd. De verantwoordelijke bestuursleden Jan Keijzers en Ernest de Groot vullen elkaar aan: "98 - 99% van de oppervlakte van ons werkgebied is al voldoende beschermd, zelfs als rekening wordt gehouden met de verwachte klimaatverandering tot 2050. De rest van het gebied (circa 1
- 2 %) heeft volgens de normen een te grote kans op wateroverlast. Voor die gebieden zullen wij in de komende jaren maatregelen treffen. Met het treffen van maatregelen ter bescherming van stedelijk gebied is op verschillende plekken al gestart (bijvoorbeeld waterberging in het Dynamisch Beekdal bij 's-Hertogenbosch en in het Masterplan de Aa bij Veghel). Na 2015 moeten de maatregelen zijn uitgevoerd, zodat we aan de normen voldoen."

Inzage kaarten

De ontwerp-detailkaarten liggen tot en met 25 mei 2009 ter inzage op de volgende locaties:

· Waterschapshuis, Pettelaarpark 70 te 's-Hertogenbosch.
· Kantoor district Hertogswetering, Het Wargaren 28 te Lith.
· Kantoor district Raam, Gildekamp 2 te Cuijk.
· Kantoor district Beneden Aa, Dorpsstraat 18 te Loosbroek.
· Kantoor district Boven Aa, Piet Mondriaanstraat 11 te Deurne.