PvdA Rotterdam


Wet tegen ernstige overlast

Wo 15 Apr 2009 - Redactie
Wet tegen ernstige overlast

Vorige week werd de initiatiefwet van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken tegen ernstige overlast en voetbalvandalisme aangenomen door de Tweede Kamer. Met deze wet worden de bevoegdheden van de burgemeester uitgebreid.

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst stelde Attje Kuiken een aantal vragen. Hij was zelf bedenker van de avondklok voor overlastgevende jonge kinderen. De wet van Kuiken legt dit nu officieel vast.

Waarom vond je dit voorstel nodig?
Kinderen van 5 of 6 jaar horen niet s avonds laat alleen op straat, maar in bed te liggen. Jongens van 11, 12 jaar willen we weg kunnen houden bij oudere overlastgevende en criminele jongens. Gelijktijdig willen we de ouders van overlastgevende kinderen hierop aan kunnen spreken. Dit voorstel maakt dit mogelijk. Het geeft burgemeesters de bevoegdheid om ouders op te dragen hun kinderen na 8 uur s avonds of in een bepaald gebied niet zonder volwassen toezicht rond te laten hangen. Zo spreken we ouders aan op hun verantwoordelijkheid richting hun kinderen, met als doel overlast tegen te gaan.

Wat wil je ermee bereiken?
Ik wil dat ouders op deze manier meer doordrongen zijn van hun opvoedkundige taak. De dreiging met deze maatregel zal meestal al werken. Ik wil zo voorkomen dat jonge kinderen voor overlast zorgen en gelijktijdig deze kinderen beschermen tegen de onveiligheid van de straat.

Waarom alleen repressie (het gaat toch ook om goed opvoeden en kansen voor kinderen)?
Dit is juist een hele preventieve maatregel. Deze maatregel is geen straf voor kinderen, maar richt zich juist op de ouders. Goed opvoeden is niet voor alle ouders vanzelfsprekend. Daarom wil je sommige ouders wat meer dwingend kunnen aanspreken op hun ouderlijk gezag. Dat is in het belang van het gezin, de buurt en niet in de laatste plaats het kind zelf.

Wat gebeurd er als ouders zich niet aan de oproep van de burgemeester houden?
Indien ouders zich niet aan het zogenoemde burgemeestersbevel houden, wordt het gezin verantwoordelijkheid van de kinderechter. De rechter kan dan besluiten tot bijvoorbeeld gedwongen opvoedondersteuning.

Wanneer gaan deze wet werken?
Nu de Tweede Kamer haar goedkeuring heeft gegeven moet de Eerste Kamer nog met het wetsvoorstel instemmen. Ik ga er vanuit dat dit nog dit jaar zal gebeuren.