GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

'Tweede kamer brengt burgerinitiatief om zeep'

Rotterdam, 14 april 2009

De Tweede Kamer gaat het burgerinitiatief 'Meer plezier met minder vuurwerk' van de GroenLinks raadsleden Arno Bonte en David Rietveld niet behandelen. Dat heeft Johan Remkes, voorzitter van de commissie voor verzoekschriften en burgerinitiatieven, vandaag schrifelijk laten weten aan de initiatiefnemers.

De initiatiefnemers zijn onaangenaam verrast over de mededeling van Remkes. 'We voldoen aan alle voorwaarden in het reglement van orde van de Tweede Kamer, inclusief de eis dat er over het onderwerp in de afgelopen twee jaar geen besluit mag zijn genomen door de Kamer'. Remkes vindt dat besluitvorming door de Kamer 'indirect' heeft plaatsgevonden. Hij baseert zijn stelling op een commissievergadering op 29 januari 2008 waarin minister Ter Horst liet weten consumentenvuurwerk niet te willen verbieden. 'De Kamer heeft impliciet met dit standpunt ingestemd omdat geen moties zijn ingediend waaruit het tegendeel zou kunnen blijken', schrijft Remkes.

Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk om nog met succes een burgerinitiatief in te dienen. 'We hebben sterk de indruk dat de Tweede Kamer er alles aan doet om vooral géén burgerinitieven te behandelen. Deze keer laten ze daarmee 65.000 ondertekenaars in de kou staan', laten Bonte en Rietveld in een reactie weten. Deze opstelling vanuit de Tweede Kamer geeft wat hen betreft ook weinig hoop voor de toekomst: 'als alles wat een keer toevallig door een minister wordt geroepen als een besluit telt, dan is hiermee het einde van het burgerinitiatief een feit'.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06-247 59 207

Met vriendelijke groet,
Ivo Rodermans
Fractiemedewerker GroenLinks Rotterdam

T 010-4172147
W www.groenlinksrotterdam.nl (aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag)