Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 15 april 2009.

Gereedschapskist maatregelen om Alkmaarse woningbouw te stimuleren

Alkmaar ontwikkelt: alles uit de kast voor de woningbouw

De afgelopen maanden voerde de gemeente intensief overleg met de betrokken partijen bij de woningbouw in Alkmaar. In nauwe samenwerking met de projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, makelaars en banken is gewerkt aan een gereedschapskist, die ingezet kan worden om de woningbouw in Alkmaar vlot te trekken.

Quickscan
In januari werd in de quickscan 'Huizen of Heilige huisjes', die in opdracht van de gemeente is uitgevoerd, al gesteld dat een pakket onorthodoxe maatregelen noodzakelijk is om de woningbouw niet te laten stagneren. In de quickscan werd het belang van een betere en intensievere samenwerking tussen verschillende partijen benadrukt. Het intensieve overleg van de afgelopen maanden heeft geleid tot een pakket van voorgestelde afspraken met de verschillende partijen. Het is nu zaak dat dit pakket nadrukkelijk onderschreven en tot uitvoering gebracht wordt.

Belangrijke woningbouwprojecten
Zo is er een viertal belangrijke woningbouwprojecten benoemd. Deze projecten zijn zodanig beeldbepalend dat een start van de bouw op korte termijn gewenst is. Het betreft: Paardenmarkt, Bolwerk, Schelphoek fase 1a en Overdie Hooftstraat. Het is de bedoeling de bouw op deze locaties nog in 2009 te laten starten.

Wethouder Alsemgeest (Volkshuisvesting en Wonen): "Alkmaar is een prachtstad om te wonen. Maar ook op de woningbouwmarkt van Alkmaar zijn de effecten van de economische crisis merkbaar. Alleen door met elkaar samen te werken kunnen we de woningbouwproductie op gang houden/ brengen."

Pakket van afspraken
Burgemeester en wethouders stemden dinsdag 15 april in met het voorgestelde pakket van afspraken en de gemeentelijke inzet. In de gereedschapskist bevinden zich diverse instrumenten zoals bijvoorbeeld: Het tijdelijk uitbreiden van de starterlening. De grens voor de starterlening wordt daarbij opgetrokken. Een ander instrument is gericht toepassen van erfpacht. Of bijvoorbeeld het verlagen van de grondprijs van dure woningbouwplannen, mits dat leidt tot een daadwerkelijke start van de bouw voor 31 december 2010. Maar ook de het werken aan een Alkmaars Fonds Inruilgarantie is een instrument om potentiële kopers over de streep te trekken. Daarbij wordt de garantie gegeven dat men de bestaande woning kan verkopen.

De volgende stap is dat de 'bouwpartners' daadwerkelijk gebruik gaan maken van de gereedschapskist aan maatregelen. De Wethouders Alsemgeest en van Dam voerden hierover op donderdag 9 april al overleg met projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties in Alkmaar. Hun eerste reactie was positief. Ook met de andere bouwpartners zal de komende weken gesproken worden over het maatregelenpakket. In de raad van 7 mei wordt het pakket voorgelegd aan de raad.


Noot voor de redactie;