Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 15 april 2009

Duurzame ambities college in Klimaatagenda 2009-2012

Klimaatverandering door de toename van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer kan voor grote problemen zorgen in de toekomst. Fors minder verbruik van fossiele brandstoffen is niet alleen beter voor later, maar verbetert nu al de luchtkwaliteit, maakt de leefomgeving gezonder en beperkt de stijging van de energierekening. Het college is al enige jaren bezig om de uitstoot van CO2 in Alkmaar terug te dringen. De ambities voor de jaren 2009-2012 zijn nu verwoord in een Klimaatagenda.

Deze agenda zet op een rijtje wat de doelstellingen zijn rond milieu en duurzaamheid. Speciale aandacht krijgen energieverbruik en duurzaamheid in Alkmaarse panden (zowel nieuwbouw als bestaande bouw) en verkeer en vervoer. Daarnaast ziet het college veel mogelijkheden voor duurzame energieopwekking in Alkmaar. De gemeente heeft ook een voorbeeldfunctie. Op alle gebieden wil het college extra geld uittrekken, maar de gemeenteraad zal bepalen hoeveel. De inspanningen moeten leiden tot een besparing op niet-duurzame energie van 3% per jaar tot 2020. Daarmee zou het "vuile" energieverbruik 30% lager zijn dan in 1990. Dit komt overeen met de doelstellingen uit het klimaatakkoord tussen het rijk en de gemeenten.

Op weg naar energieneutraal bouwen
Op het gebied van nieuwbouw eist de gemeente woningen van duurzame kwaliteit. Waar kansen zijn voor duurzame energievoorziening stimuleert de gemeente marktpartijen om die te benutten. Zo krijgen de nieuwbouwwoningen in Overdie, Schelphoek en Jaagpad warmte geleverd van de afvalverbranding door de Huisvuilcentrale (HVC). Daarnaast zorgt de gemeente dat ervaringen met duurzame bouwconcepten en innovatieve maatregelen worden gedeeld met bijvoorbeeld woningcorporaties, onderwijs en het bedrijfsleven.

Samen werken aan klimaat
Ook bij bestaande bouw kan nog veel worden gewonnen, zowel bij woningen als bij bedrijven. Denk hierbij aan het overstappen op groene stroom en groen gas, zuinigere CV-technieken en het terugdringen van het energieverbruik in het algemeen. Bij toekomstige grootschalige renovaties van bedrijventerreinen worden bedrijven waar mogelijk aangesloten op het leidingnet van de HVC, zoals ook op bedrijventerrein Boekelermeer is gebeurd.

Brandstof van de toekomst
Het derde onderwerp van de Klimaatagenda, verkeer en vervoer, gaat voornamelijk over het rijden op aardgas/biogas. In het voorjaar wordt het aardgasvulpunt in de Boekelermeer officieel geopend. Gemeente, HVC en GP Groot stappen in ieder geval over op deze schonere brandstof. Tientallen busjes van het leerlingenvervoer hebben de overstap al gemaakt. Promotie van fiets en openbaar vervoer zijn ook onderdeel van dit Klimaatagendapunt.

Duurzame energie uit Alkmaar
Het vierde speerpunt is energieopwekking binnen de eigen gemeentegrenzen. Met de opwekking van elektriciteit en warmte bij de HVC, de biomassacentrale en de grote windturbines in de Boekelermeer loopt Alkmaar al voorop. Zelfs het opwekken van energie door inwoners en bedrijven zelf is mogelijk; hieraan betaalt de overheid mee. De gemeente gaat hierover actiever communiceren. Tevens is er op grote platte daken van bedrijfspanden genoeg plek voor zonnepanelen.

Alkmaar loopt voorop
Het vijfde en laatste Klimaatagendapunt gaat uit van de voorbeeldfunctie die Alkmaar heeft. Zo koopt de gemeente al volledig groene stroom en groen gas in. Alkmaar heeft een koppositie als het gaat om duurzaam inkopen. De gemeente is verder bezig om het energiegebruik van alle eigen gebouwen drastisch terug te dringen.

Meer informatie:
Gemeente Alkmaar, afdeling Communicatie, (072) 548 9555.
-----------------------


---- --