Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 15 april 2009.

Kredietcrisis: 4,1 miljoen om Alkmaarse economie te stimuleren

Burgemeester en wethouders stellen aan de gemeenteraad een concreet pakket maatregelen voor om de gevolgen van de kredietcrisis te beperken. De werkgelegenheid in Alkmaar wordt gestimuleerd door infrastructurele investeringen versneld uit te voeren; om jongeren aan werk te helpen wordt het jongerenloket tijdelijk uitgebreid. Om de woningbouw vlot te trekken wordt een reeks instrumenten ingezet, variërend van het verhogen van het bedrag van startersleningen naar 175.000 euro tot onderzoek naar de oprichting van een Alkmaars Fonds Inruilgarantie. Ook wordt het investeren in Duurzaamheid gestimuleerd. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld in te stemmen met deze maatregelenreeks waarmee 4,1 miljoen euro is gemoeid.

De aanbieding van het maatregelenpakket volgt op de presentatie van de effecten van de kredietcrisis die wethouder Rian van Dam (financiën) op 24 maart hield in de raadscommissie Bestuur en Middelen. De wethouder kondigde toen aan dat zij onderzoek liet doen om reeds geplande investeringen en projecten naar voren te halen. 'Die zoektocht binnen ambtelijke organisatie en overleg met externe organisaties heeft gezorgd voor dit maatregelenpakket. Wij zetten in op meer jongeren aan het werk, arbeidsstimulerende maatregelen, o.a. door investeringen en onderhoudswerkzaamheden eerder uit te voeren dan gepland, een impuls te geven aan de woningbouw en duurzaamheid', aldus wethouder Van Dam.

Concrete maatregelen
Om de stijging van werkloosheid onder jongeren te beperken wordt E 300.000 extra uitgetrokken voor een tijdelijke uitbreiding van het jongerenloket. Er wordt E 0,9 miljoen beschikbaar gesteld om de woningbouw te stimuleren; met projectontwikkelaars, makelaars, banken etc. wordt reeds intensief overleg gevoerd over prioritering van bouwprojecten en andere middelen om de woningbouw uit het slop te halen. Er wordt ruim E 2,5 miljoen gereserveerd om onderhoudswerkzaamheden aan gemeentelijke eigendommen (bruggen, wegen, vervanging lichtmasten etc.) naar voren te halen; ook groenreconstructies aan parken en plantsoenen in de stad worden eerder uitgevoerd. Daarnaast wordt voorgesteld aan de raad om de huisvesting van de 2e fase Willem Blaeu en Rein Abrahamse te versnellen: de leerlingen zullen dan elders les krijgen. Deze versnelling kost E 1,1 miljoen extra aan rentelasten en tijdelijke huisvestingskosten. De stimulering van duurzaamheid is opgenomen in de zgn. Klimaatagenda; de kosten van uitvoering bedragen E 850.000.

Wethouder van Dam is blij dat binnen relatief korte tijd een realistisch maatregelenpakket kon worden samengesteld. 'Stilzitten is in deze moeilijke periode geen optie, maar de maatregelen moeten wel haalbaar zijn in financieel en personeel opzicht. Dit zijn extra maatregelen waarvoor Daarnaast moeten we natuurlijk niet vergeten dat het reguliere investeringsprogramma ook doorgaat, evenals een aantal extra investeringen zoals b.v. de bouw van de Schelphoekgarage en de verbouw van de Ambachtsschool.'

Het pakket maatregelen - waarvoor een extra krediet van E 2,5 miljoen beschikbaar is - wordt in de commissie Bestuur en Middelen van 21 april en in de gemeenteraad van 7 mei besproken.


Noot voor de redactie;