Port of Rotterdam

Havenbedrijf helpt in Senegal bij havenontwikkeling

15-04-2009

Medewerkers van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) gaan deels in hun eigen vrije tijd meehelpen met het ontwikkelen van de haven van Saint Louis in Senegal. Het Havenbedrijf stimuleert dit initiatief van harte. Het past in het beleid van het HbR om te functioneren als een maatschappelijk verantwoorde onderneming. Deze week publiceert het in dit verband voor de tweede maal het MVO-jaarverslag op zijn website (http://www.portofrotterdam.com/nl/over_het_havenbedrijf/mvo/index.jsp).

Senegal is een partnerland van het ministerie van Buitenlandse zaken. Het Havenbedrijf werkt samen met 'Organisation de la Mise en Valeur du fleuve Senegal' (OMVS). Daarin zitten afgevaardigden van de landen van het stroomgebied van de Senegal: Guinée, Mali, Mauritanië en Senegal.

Missie
Op 16 mei gaat de eerste missie naar Saint Louis. Het gaat vooralsnog om vier medewerkers, experts op het gebied van nautiek, binnenvaart, business development en multi modaliteit. Op speciaal verzoek zetten ze twee weken hun expertise in om de kwaliteit van de lokale haven én de achterlandverbinding van de rivier de Senegal te helpen verbeteren. In totaal gaan in 2009 ongeveer tien medewerkers. Het is de bedoeling dat het Havenbedrijf ook in 2010 de OMVS ondersteunt. Het Havenbedrijf is betrokken bij het project om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van West Afrika én die van de medewerkers. De helft van de uitzendperiode is daarom qua tijd voor rekening van de werkgever. Voor de andere helft leveren deelnemers verlofuren in.

MVO Jaarverslag 2008
Het is de ambitie van het Havenbedrijf om alle bedrijfsactiviteiten duurzaam, betrokken en transparant te maken. In 2008 is extra ingezet op luchtkwaliteit en klimaat. Tijdens de World Port Climate Conference presenteerde het Havenbedrijf zijn 'CO2-footprint' - de totale CO2-uitstoot van het HbR - en bepaalde zijn ambitie: CO2 neutrale bedrijfsvoering in 2012. Samen met DCMR is hard gewerkt aan de totstandkoming van een infrastructuur voor afvang, transport en opslag van CO2 in de haven. Deze initiatieven passen in de doelstelling van het Rotterdam Climate Initiative (RCI) om de CO2-uitstoot in de regio in 2025 te halveren ten opzichte van 1990. Het Havenbedrijf is één van de partners van RCI en werkt aan een schoon en duurzaam haven- en industriegebied. Daarnaast is met de ferryterminal van Stenaline in Hoek van Holland een overeenkomst getekend voor het realiseren van walstroom. De Maashaven kreeg vorig jaar 132 walstroomaansluitingen voor binnenvaartschepen. Het digitale MVO-jaarverlag 2008 van het Havenbedrijf biedt een gedetailleerd overzicht van alle MVO-prestaties in 2008. Nieuw dit jaar is de verificatie door een externe accountant.

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.