Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: TR 110
Datum: 15 april 2009

Lesprogramma voor jeugd in Noardlike Fryske Wâlden wint Sulveren Skries 2008

Een educatief lesprogramma 'Takomst foar in Unyk Lânskip' om leerlingen van de basisscholen te betrekken bij de natuur en cultuurhistorie van Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden heeft vandaag de Sulveren Skries 2008 gewonnen. Het project waarbij leerlingen in het veld aan de slag gaan met natuurbeheer is door juryvoorzitter gedeputeerde Hans Konst beloond met de bijbehorende zilveren lepel en een cheque van E 2.500,-.

Volgens de jury gaat het om een vernieuwend project. Juryvoorzitter Konst: 'Het project richt zich op een belangrijke doelgroep, de jeugd. De natuurorganisaties, de landbouw, leerkrachten en vrijwilligers werken samen om de betrokkenheid van de jeugd bij natuur en landschap te vergroten. Het speelt zich letterlijk af in de natuur in de eigen omgeving, de jeugd leert zo dichtbij huis de natuur en cultuur te ontdekken.' De jury adviseert de initiatiefnemers het concept breder te trekken en uit te breiden naar andere gemeenten.

De jury bestaande uit de heer H. de Vries (It Fryske Gea), namens de natuurbescherming, de heer E. Togtema, namens de landbouw, de heer H. Agema (winnaar 2007) en gedeputeerde Konst, heeft de tweede prijs, een bedrag van E 1.000, - toegekend aan Agrarisch Natuurvereniging 'de Alte Delte' voor hun initiatief voor betaalbaar landschapsonderhoud.

Kringconsulent Henk Oud heeft een eervolle vermelding gekregen voor zijn werk binnen de Skrizenkriten in Fryslân en de wijze waarop hij als ambassadeur voor de weidevogels de samenwerking tussen nazorgers, wildbeheerseenheden en agrariërs bevorderd.

De Sulveren Skries is een stimuleringsprijs van de provincie voor het beste initiatief op het gebied van (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer in Fryslân. Deze projecten, personen of organisaties hebben in 2008 een belangrijke rol vervuld bij activiteiten op het terrein van (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer in Fryslân.


---- --