Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 111/GH
Datum: 15 april 2009

Project Klasse!kas van start

Vandaag is op de obs Master Fennemaskoalle in Tytsjerk de eerste Klasse!kas uitgereikt. De Klasse!kas is bedoeld om kinderen bewust leren omgaan met geldzaken, rekenen en sparen. Daarnaast helpt het project bij samenwerken en het maken van keuzes. Het project is een initiatief van de Stichting Gemeenschappelijke Kredietbank (GKB) Friesland. De provincie Fryslân verstrekt subsidie in het kader van de armoedebestrijding. De gemeente Tytsjerksteradiel maakt het financieel mogelijk dat alle scholen in de gemeente gratis meedoen aan dit project.

De klasse!kas bestaat uit een kasje, een kasboek en een docentenhandleiding, samen ondergebracht in een houten box. Het is de bedoeling dat de leerlingen klassikaal een doel bepalen waarvoor zij willen sparen en samen een plan ontwikkelen hoe zij de financiën daarvoor bij elkaar kunnen krijgen. Prettige bijkomstigheid is dat de klasse!kas meerdere jaren kan worden gebruikt, de inhoud van het kasboek kan worden vervangen. Gedeputeerde Piet Adema:' we kennen allemaal het principe jong geleerd is oud gedaan. Daarom is dit project van belang, want als kinderen jong leren goed met geld om te gaan, plukken ze later daar de vruchten van.'

Armoedebeleid
De provincie Fryslân heeft in 2007 besloten om voor de periode 2008-2010 per jaar één miljoen euro te reserveren voor armoedebestrijding. De GKB heeft E 245.000 ontvangen voor de inzet van preventiemedewerkers van de GKB. De preventiemedewerkers geven voorlichting aan scholieren en diverse instanties.


---- --