P E R S B E R I C H T

Vrijbergen herkent zich niet in deelrapport Inspectie Onderwijs

Leiden, 15 april 2009 - In de afgelopen drie jaar heeft de Inspectie van het Onderwijs onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het voortgezet onderwijs op de particuliere scholen die zelfstandig diploma's mogen afgeven aan leerlingen. Het ging hierbij om de volgende onderwijsinstellingen: Instituut Blankesteijn, Instituut De Boer, Luzac College, Luzac Lyceum, Erasmus College, STEBO en Vrijbergen. De resultaten van dit onderzoek zijn gisteren, 14 april, door de Inspectie van het Onderwijs openbaar gemaakt in het rapport "Zelfstandige exameninstellingen voortgezet onderwijs" en van een toelichting voorzien door de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap M. van Bijsterveldt. Analyses tonen volgens de inspectie aan dat examenkandidaten bij particuliere instellingen over het algemeen lage cijfers halen en dat het verschil tussen schoolexamen en centraal examen onaanvaardbaar groot is.

Vrijbergen heeft het onderzoek verwelkomd en er ook actief aan meegewerkt. Vrijbergen vindt het belangrijk dat particuliere scholen voldoen aan de kwaliteitsnormen en zo de intrinsieke waarde van de afgegeven diploma's waarborgen.

De kwaliteit van het onderwijs en ook de intrinsieke waarde van het diploma kan uit een aantal meetpunten worden afgeleid. Naast het leveren van maatwerk in onderwijs aan haar leerlingen, is voor Vrijbergen een belangrijke waarde dat zowel het schoolexamen als het centraal schriftelijk eindexamen gemiddeld voldoende zijn gemaakt zodat er een goede basis is gelegd voor een vervolgopleiding. Dit was in 2008 bij alle opleidingen (mavo, havo en vwo) het geval.

Ook mag er niet een te groot verschil bestaan tussen het individuele schoolexamen en het centraal schriftelijk examen; dit verschil mag volgens normen van de Inspectie van het Onderwijs maximaal 0.5 punt bedragen. Een te hoog schoolexamencijfer tast de intrinsieke waarde van het diploma aan.

In 2008 was het verschil op schoolniveau 0.2 punt en op opleidingsniveau waren de verschillen:


- vmbo-tl 0.2 punt


- havo 0.0 punt


- vwo 0.4 punt.

Het beeld dat in het rapport van de Inspectie van het Onderwijs is geschetst dat de kwaliteit van de examenresultaten van alle instellingen van onvoldoende kwaliteit is, is dus niet van toepassing op Vrijbergen. De integriteit van de afgegeven diploma's is op Vrijbergen gewaarborgd.

Het rapport geeft ook de hoogte van het cijfer voor centraal examen aan en vergelijkt dit met het reguliere voortgezet onderwijs. Ook op dit vlak doet Vrijbergen het beter dan het gemiddelde particuliere onderwijs en op sommige afdelingen ook beter dan het reguliere voortgezet onderwijs. Binnen de afdeling vwo zullen de resultaten ook dit jaar op een goed niveau zijn. Al deze gegevens zijn terug te vinden in het rapport dat de Inspectie van het Onderwijs over Vrijbergen heeft gemaakt en dat sinds 3 maart te downloaden is van de website www.vrijbergen.nl .

In het rapport staat dat de scholen niet de gehele cursusduur aanbieden. Voor Vrijbergen is dit echter geen knelpunt omdat Vrijbergen praktisch al haar leerlingen een volwaardige opleiding aanbiedt onder de vigerende wetgeving en geen voorstander is van versnelde of gesprokkelde opleidingen. Vrijbergen kiest er bewust voor om geen versnelde opleidingen aan te bieden, behoudens in een enkel uitzonderingsgeval op het vwo, omdat Vrijbergen gelooft in een goede basis voor een vervolgopleiding. Met een twee-jaar-in-één opleiding is de kans aanwezig dat de stof niet voldoende beklijft en dus een succesvolle afronding van het vervolgonderwijs in gevaar komt.

Vrijbergen is de afgelopen jaren niet snel gegroeid, heeft geen scholen geopend zonder aanvraag in te dienen en voldoet aan de normen van de Inspectie van het Onderwijs voor de bevoegdheid van docenten, leerstofaanbod, vakkenpakket en cursusduur. Dit wordt ook bevestigd in het rapport van de Inspectie van het Onderwijs op www.vrijbergen.nl. Ook in het laatste gesignaleerde knelpunt kan Vrijbergen zich dus niet herkennen.

Contact voor de media:

Guido de Jongh, telefoon 070 - 346 3760 en gsm 0615 366 335

Van Kempen Public Relations & Public Affairs
Koninginnegracht 35
2514 AC The Hague
The Netherlands
t: +31 (0)70 346 3760
f: +31 (0)84 229 7771
m: +31 (0)653 805 856