Gemeente Rotterdam

Concerncommunicatie

2009 | 55 Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40, Rotterdam 15 april 2009 Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam

Rotterdamse ziekenhuizen ondertekenen Meldcode Huiselijk Geweld

De Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen hebben vandaag de Rotterdamse meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling ondertekend. Hiermee kunnen de elf ziekenhuizen in en om Rotterdam vroegtijdig kindermishandeling en huiselijk geweld signaleren. Om de meldcode goed in de praktijk te laten werken, krijgt het personeel een training en wordt er zorgvuldig afgestemd tussen de ziekenhuizen onderling en met de meldpunten Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Met de ondertekening van de Samenwerkende Rijnmond Ziekenhuizen hebben in totaal nu zo'n 90 instellingen in Rotterdam de meldcode ondertekend. Deze code wordt per organisatie in nauwe samenwerking met professionals opgesteld, om de code goed in praktijk te kunnen brengen. Uit een evaluatie van het Verwey-Jonker Instituut die vorige maand aan staatssecretaris Bussemaker van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is overhandigd, blijkt dat het aantal meldingen in twee jaar tijd meer dan verdrievoudigd is, van 1.600 in 2006 tot 5.000 in 2008. Het aantal meldingen dat kwam van organisaties die met de meldcode werkten is in diezelfde periode gestegen van 65% tot 90%.

De SRZ zijn de eerste ziekenhuizen in Nederland die kiezen voor een integrale aanpak van kindermishandeling en van huiselijk geweld. Deze meldcode richt zich niet alleen op het geweld tegen kinderen, maar ook op die tegen volwassenen. Hiermee zorgt men voor een totale aanpak binnen het gezin, waarmee wordt voorkomen dat geweld van generatie op generatie wordt doorgegeven. Nu nog zijn slachtoffers van huiselijk geweld ook op latere leeftijd weer betrokken, als slachtoffer of als pleger.