Gemeente Zijpe


2009-04-15 RAADSDEBAT OVER BESTUURLIJKE TOEKOMST
Op 13 maart 2009 heeft informateur Nico Schoof zijn rapportage gepresenteerd over de bestuurlijke toekomst van de Kop van Noord-Holland.

De heer Schoof, onder meer voormalig burgemeester van Akersloot, Heiloo en Alphen a/d Rijn, is begin februari 2009 door de provinciaal gedeputeerde Bart Heller, op verzoek van de negen gemeenteraden van de Noordkop, gevraagd als informateur op te treden in het vraagstuk van de bestuurlijke toekomst voor de Kop van Noord-Holland.

Zijn opdracht was een verkenning te doen naar de mogelijkheden van bestuurlijke samenwerking, inclusief herindeling.

In februari en maart 2009 heeft de heer Schoof gesprekken gevoerd met alle gemeentebesturen en andere betrokkenen (LTO, Kamer van Koophandel e.a.).

Het algemeen beeld dat de heer Schoof van zijn informatieronde heeft gekregen is als volgt:

* Er is grote mate van overeenstemming over de noodzaak van fusies.
* Er is overeenstemming haalbaar tussen de negen betrokken gemeenten over het tijdpad.

* Er is overeenstemming haalbaar over de vorm (wie met wie).

Tijdpad.

Met betrekking tot het tijdpad heeft de heer Schoof geconstateerd dat als fusiedatum 1 januari 2012 haalbaar moet zijn. Daarnaast adviseert hij om bij de staatssecretaris een verzoek in te dienen om de verkiezingen van maart 2010 uit te stellen.

Fusievarianten.

Met betrekking tot de vraag wie met wie? noemt de heer Schoof in zijn rapport een drietal ordeningsprincipes die op een breed draagvlak kunnen rekenen:

Schaalgrootte (40- tot 80.000 inwoners);

Een zekere gelijkwaardigheid in omvang;

Een functionele ordening.

Ten aanzien van de gemeenten Texel en Den Helder concludeert de heer Schoof uit de gehouden gesprekken dat het handhaven van hun zelfstandigheid de meest voor de hand liggende optie is.

Er resteert tenslotte een drietal mogelijke fusievarianten:

Variant 1: Oost/West 1.

In deze variant vormen de gemeenten Anna Paulowna, Wieringen, Wieringermeer en Niedorp één nieuwe gemeente (47.000 inwoners) aan de oostkant van de Noordkop en vormen de gemeenten Schagen, Harenkarspel en Zijpe één nieuwe gemeente (45.000 inwoners) aan de westzijde van de Noordkop.

Variant 2: Oost/West 2.

Hier vormen aan de oostzijde de gemeenten Wieringen, Wieringermeer en Niedorp één nieuwe gemeente (33.000 inwoners) en wordt aan de westzijde een nieuwe gemeente gevormd door de huidige gemeenten Anna Paulowna, Zijpe, Schagen en Harenkarspel (totaal 59.000 inwoners).

Variant 3: Boven/Onder.

Anna Paulowna, Wieringen en Wieringermeer vormen één nieuwe gemeente (35.000 inwoners) en Zijpe, Schagen, Niedorp en Harenkarspel vormen de andere nieuwe gemeente (57.000 inwoners).

Voorkeursvariant.

Op basis van de gehouden gesprekken en de toetsing aan de ordeningsprincipes komt de heer Schoof tot de conclusie dat de variant Oost/West 1 het meest kansrijk moet worden geacht.

Voor de verdere uitwerking van het advies van de heer Schoof wordt verwezen naar het door hem uitgebrachte rapport dat u hier kunt downloaden. Indien u daartoe niet in de gelegenheid bent, kunt u bij het taakveld Communicatie van de gemeente een gedrukt exemplaar van het rapport opvragen (0224-574100).

Hoe nu verder?

Afgesproken is dat alle gemeenteraden het rapport in de maand april zullen bespreken. In de gemeente Zijpe zal dat plaatsvinden tijdens de openbare raadsvergadering op 21 april a.s., vanaf 20.30 uur in het gemeentehuis in Schagerbrug. Aan de raad wordt daarbij verzocht een standpunt in te nemen ten aanzien van de aanbevelingen zoals die door de heer Schoof in zijn rapportage zijn aangegeven.

U bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.

Referendum 4 juni 2009.

Vooruitlopend op het innemen van een standpunt over het rapport van de heer Schoof, heeft de gemeenteraad van Zijpe op 24 maart jl. besloten om met betrekking tot het wel of niet fuseren met andere gemeenten een referendum te houden. Dit zal plaatsvinden, gelijktijdig met de verkiezingen voor het Europees Parlement, op donderdag 4 juni 2009. De kiesgerechtigde inwoners van de gemeente Zijpe kunnen zich dan uitspreken over zelfstandig blijven of fuseren. Een meerderheid van de raad heeft aangegeven, dat zij de uitkomsten van dit referendum zullen respecteren, mits de opkomst minimaal 40% van het aantal kiesgerechtigden is.