K.V Archivarissen


Het heffen van gebruiksvergoeding op reproducties door archiefinstellingen

Aan de Universiteit van Amsterdam is op 15 april aan Sandra Flaat (werkzaam in het Nationaal Archief) het doctoraaldiploma Communicatie- en Informatiewetenschappen (Archiefwetenschap)/tevens diploma Archivistiek A uitgereikt.

Sandras scriptie is getiteld Het heffen van gebruiksvergoeding op reproducties door archiefinstellingen. Onder openbare archiefinstellingen is in 2006 een vragenlijst uitgezet. Uit de antwoorden is naar voren gekomen dat de helft van de aan de enquête deelnemende instellingen gebruiksvergoeding heft. Gevraagd naar de rechtsgrond gaven zeven respondenten aan zich te baseren op het auteursrecht en noemden veertien instellingen (indirect) eigendom als rechtsgrond. Ruim een derde van de instellingen kon geen rechtsgrond aangeven.

Geconcludeerd wordt dat wat het auteursrecht betreft een archiefinstelling gebruiksvergoeding mag vragen voor het gebruik van reproducties van door de instelling beheerd materiaal in publicaties, mits zij auteursrechthebbende is en behoudens de beperkingen die door de Auteurswet aan dit recht worden gesteld. In het hoofdstuk over het heffen van gebruiksvergoeding op grond van eigendom van archiefbescheiden wordt, nadat is vastgesteld wie de eigenaar is van de (archief)bescheiden, ingegaan op de verhouding eigendom-Archiefwet respectievelijk Auteurswet. De conclusie is dat de enige optie die de overheid als eigenaar heeft, de optie is waarbij commercieel gebruik van reproducties van overheidsdocumenten wordt belast met een beheersvergoeding, zodat commerciële gebruikers ook geconfronteerd worden met de kosten voor het behouden, bewerken en benutten van stukken.

De scriptie behandelt ook de vraag of het heffen van gebruiksvergoeding door archiefinstellingen wenselijk is. Wetgever en archiefwezen zullen een standpunt moeten innemen ten aanzien van de discussie publiek domein versus profijtbeginsel. Overwogen moet worden of in plaats van het heffen van gebruiksvergoeding op reproducties niet beter gekeken kan worden naar de prijzen die voor reproducties in rekening worden gebracht, waarbij met betrekking tot de prijsstelling onderscheid gemaakt kan worden tussen basisproducten en producten die onder extra dienstverlening vallen.

De scriptie is beschikbaar via www.scriptiesonline.uba.uva.nl