Ingezonden persbericht

Uitgeverij Aprilis bv

EMBARGO TOT 15 APRIL 2009, 16.00 UUR

125 Jaar Belgisch Park;
Het ontstaan van noordelijk Scheveningen uitgebreid beschreven

Bij de geschiedschrijving van Scheveningen en Den Haag lag het accent tot op heden doorgaans op het oude vissersdorp of op de badplaats. De geschiedenis van het Belgisch Park (officieel het Haagse stadsdeel Noordelijk Scheveningen) was al even onontgonnen als het gebied waarin het is geworteld; de Oostduinen. De aanleg van dit gebied (tussen strand en Wittebrug) begon exact 125 jaar geleden en dit jubileum vormde de aanleiding voor de historische beschrijving:


125 Jaar BELGISCH PARK
De ontwikkeling van Nieuw Scheveningen, wonen tussen bad en stad

Voor het eerst wordt het ontstaan van Noordelijk Scheveningen uitgebreid beschreven. Vele onderwerpen passeren de revue zoals de projecten van grote geldschieters en doortastende ondernemers of de grootse, soms zelfs merkwaardige, plannen die de wijk totaal hadden kunnen veranderen, als ze waren doorgegaan. Veel aandacht voor de bouw van de huizen, villa's, hotels en pensions, want ook toen al had het 'Nieuwe Scheveningen' een grote aantrekkingskracht op toeristen en vormde het een gewilde vestigingsplaats voor welgestelden en kunstenaars. Veel hiervan is verdwenen. Verdwenen, maar door de honderden historische illustraties en foto's zeker niet vergeten. Dit boek is een aanwinst voor iedereen die om de een of andere reden geĂŻnteresseerd is in de geschiedenis van Scheveningen en Den Haag.

De auteurs Jan van Pesch en Paul Crefcoeur gebruikten uiteenlopende archiefbronnen, aangevuld met informatie uit historische kranten, tijdschriften en particuliere bijdragen, met vaak onbekend beeld- en kaartmateriaal. Daarnaast werden in gesprekken met (oud-)bewoners herinneringen uit de jongste geschiedenis vastgelegd.

"Een aanwinst voor de stad Den Haag . Nieuwe historische kennis over het Belgisch Park ofwel 'het Nieuwe Scheveningen'. Nieuwe inzichten over de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen . kennisneming van de inhoud is profijtelijk voor iedereen die op de een of andere manier is betrokken bij het ruimtelijk beleid van het huidige Scheveningen".
- drs. C.J.J. Stal, wetenschappelijk medewerker Haags Gemeentearchief.

Titel: 125 Jaar Belgisch Park, De ontwikkeling van Nieuw Scheveningen, wonen tussen bad en stad Auteurs: Paul Crefcoeur en Jan van Pesch
isbn 978 90 5994 194 6
prijs: E 39,00 / formaat: 24 x 28 cm

560 pagina's - circa 700 illustraties
gebonden in harde band
te koop bij de erkende boekhandel

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht