Voorleesster grijpt net naast de prijzen


Selinde Bosman niet door voor Voorleeskampioenschap

GENEMUIDEN, 20090416 -- Ze stoomde succesvol door de voorrondes, maar werd gisteren voortijdig gestopt: Selinde Bosman deed het goed in de wedstrijden voor de Voorleeskampioen maar werd gisteren in Raalte geen Overijsselse Kampioen.

Zenuwachtig is ze niet. Het is inmiddels haar zoveelste interview. Want wie goed is in de voorleeswedstrijden, kan rekenen op veel aandacht. Selinde, groep 8-leerlinge van de Ichthusschool komt zelfverzekerd over. De 11-jarige inwoonster van Genemuiden leest naar eigen zeggen "heel veel boeken". "Ik heb de hele jeugdafdeling van de bibliotheek gelezen!" Dat verklaart deels het succes van de vlotte voorleesster. Ze houdt van mooie en spannende boeken. Francien Oomen en Carry Slee behoren tot haar favoriete schrijfsters, maar Selinde leest ook gerust Harry Potter. Na de films gekeken te hebben, is ze nu begonnen aan de boekenserie.

Maar wat is nou haar favoriete boek? Selinde: "ehm, even denken hoor! Daar heb ik er veel van, maar de Hoe overleef ik... boeken van Francien Oomen vind ik het mooiste!" Ze heeft alle 13 boeken uit de serie gelezen. Op de Overijsselse voorronde die gisteren in Raalte plaats vond las ze echter Timboektoe van Carry Slee. "Het lijkt alsof het verhaal echt gebeurt is", verteld Selinde enthousiast. "En in de boeken is het altijd mooi weer. Daar houd ik ook erg van. Daarom vind ik ze, denk ik, zo mooi..."
Droevige verhalen spreken haar minder aan. "Het is wel goed om ze te lezen, maar ik houd er niet zo van." Dat was in Raalte echter wel anders. "Zeven van de tien kinderen lazen een zielig boek voor. Over drugs, loverboys, zelfmoord. Ik denk dat de jury wel blij was dat ik met een vrolijk boek kwam", verteld Selinde. Dat ze als laatste aan de beurt was, vond ze jammer maar aan de andere kant bood het ook kansen. "Ik ben van mening dat, als je als laatste bent, iedereen een beetje verveeld is door al die andere verhalen. Maar je zit dan nog wel het verst in het geheugen van de jury", aldus de leerlinge die na de Ichthus naar het VWO+ zal gaan. "En je kunt natuurlijk afkijken hoe anderen het doen en hoe het gaat."

Dat ze uiteindelijk de wedstrijd niet won is jammer, maar daar weet Selinde zich vlot overheen te zetten. "Je hoopt natuurlijk altijd dat je eerste wordt, maar de anderen waren ook allemaal goed." Die anderen kende ze verder niet: "ze kwamen allemaal uit rare plaatsen waar ik nog nooit van gehoord heb. En sommigen spraken met een heel erg accent." Dat maakte echter voor de jury niet uit want "degene die tweede werd, had ook een heel erg accent."
Ondanks dat ze niet gewonnen heeft, houdt Selinde nog heel wat aan de wedstrijd over. Zo kreeg ze veel snoep, boekenbonnen, tassen, boeken en zelfs een kussensloop met gedicht. Of ze wat met haar talent zal doen, weet ze nog niet. "Ik lees mijn zusje voor maar zou niet weten wat ik verder met het voorlezen ga doen." "Het was in ieder geval niet voor niks!"





Pieter Beens