CDA'er: Kamp Ashraf heeft urgente internationale bescherming nodig


CDA Tweede Kamerlid en EU lid, wil bescherming en steun voor oppositie Iran en Kamp Ashraf

STRAATSBURG, 20090415 -- 15/04/2009 Jtwnetwork.nl - "De toestand van de Iraniërs in Kamp Ashraf in Irak is meer dan ooit alarmerend geworden. Deze personen moeten, als een urgent geval, volledige garanties van internationale bescherming ontvangen," zei CDA Tweede Kamerlid Corien Jonker.

Mevr. Jonker is tevens ook de voorzitster van de Commissie voor Migratie, Vluchtelingen en Bevolking van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE), namens de EPP/CD.

Kamp Ashraf is het huis van ongeveer 3.500 Iraniërs die van Iran naar Irak zijn gevlucht. Velen van hen leven daar meer dan twee decennia. Aan het begin van het jaar werd de bescherming van Kamp Ashraf van de Verenigde Staten naar de Iraakse regering overgedragen, die de zelfde garanties en procedures beloofden na te leven als die eerder tussen het VS leger en Ashraf inwoners waren overeengekomen.

"De toestand in Kamp Ashraf gaat van slecht naar slechter," zei Mevr. Jonker. "De Iraakse regering heeft duidelijk gemaakt dat hij het kamp wil sluiten en verwacht dat de mensen die daar leven aan Iran uit te leveren of naar een derde land sturen. Ook volgens de opmerkingen van de Iraakse autoriteiten, wordt overwogen deze mensen naar het midden van de woestijn in het zuiden van Irak over te plaatsen. Bijna alle inwoners in Kamp Ashraf zijn Iraanse oppositieleden van de People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI)*, die vervolging in Iran vrezen indien zij gedwongen uitgezet worden. De schroeven worden nog harder gedraaid om deze mensen dwingen Irak te verlaten".

Zij voegde eraan toe: "Beperkingen worden op de levering van voedsel, geneesmiddelen en brandstof aan de inwoners van Kamp Ashraf opgelegd. Er zijn ook berichten dat de inwoners Iraakse ziekenhuizen niet kunnen bezoeken en dat artsen moeilijkheden van de Iraakse autoriteiten riskeren indien zij het kamp bezoeken. Verder worden verwanten en andere bezoekers ingang naar het kamp geweigerd".

Mevr. Jonker riep ook de Iraakse regering op om de opgelegde beperkingen op toegang naar Ashraf, en beperkingen op de transport van goederen en diensten op te heffen en riep de autoriteiten op om toegang van de internationale organisaties en niet-gouvernementele organisaties tot het kamp volledig toe te staan om er zeker van te zijn dat de toestanden daar - en de ondernomen acties in betrekking tot het kamp en zijn inwoners - helemaal transparant zijn.

Bron: Jtwnetwork.nl





JTW