Gemeente Utrecht

Banieren op hotspots als nieuwste wapen tegen auto-inbraak in Utrecht

'Auto leeg? Doe 't liever zelf!'. Met deze slogan worden automobilisten in Utrecht gewaarschuwd om geen waardevolle spullen in hun auto achter te laten. Iedere auto-inbraak is er één teveel. Politie, Openbaar Ministerie en gemeente werken gezamenlijk hard aan het terugdringen van auto-inbraak. Het aantal auto-inbraken daalt maar is nog steeds een plaag in Utrecht. Banieren op hotspots zijn het nieuwste wapen in de strijd. Ze maken een hotspot zeer zichtbaar. En als de hotspot zich verplaatst, verplaatst de gemeente ook de banier. Burgemeester Wolfsen onthult op 15 april de eerste en loopt mee met een flyeractie van Toezicht & Handhaving en zal enkele recente cijfers bekend maken.

Auto leeg? Doe 't liever zelf!
Hoewel auto-inbraak het meest voorkomende misdrijf in Utrecht is, zijn veel mensen zich niet bewust van het risico dat ze nemen door waardevolle spullen in hun auto achter te laten. De campagne: 'Auto leeg? Doe 't liever zelf!' loopt nu enkele maanden. Automobilisten kunnen bijdragen aan hun eigen veiligheid door zelf hun auto leeg te halen en duidelijk te laten zien dat de auto leeg is. Het aantal auto-inbraken daalt gestaag. Om die trend vol te houden blijft alertheid van gemeente, politie, openbaar ministerie en burgers hard nodig. Utrecht Veilig! dat doen wij samen.

Banieren op hotspots
Banieren van 3,5 meter aan een mast van zeven meter markeren in alle Utrechtse wijken de hotspots van auto-inbraak. Duidelijker kan niet. Iedere auto-inbraak is er namelijk één teveel. Wanneer een hotspot zich verplaatst, zal ook de opvallende markering van plaats veranderen. Het wijkbureau zorgt samen met politie en toezichthouders voor extra informatie voor de bewoners, extra toezicht en voor een schouw om de omgeving veiliger te maken. Burgemeester Wolfsen onthult de eerste banier in de wijk Oost, vlakbij het Wilhelminapark.

Extra toezicht, flyeracties en opsporing
De toezichthouders en BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaren) van Toezicht & Handhaving zijn elke dag op pad. Zij werken op straat in uniform. Ze signaleren misstanden, waarschuwen mensen die zich niet aan de regels houden en als het moet, kunnen BOA's ook een boete uitschrijven. Ook doen zij regelmatig flyeracties waarbij geparkeerde auto's gecontroleerd worden op buit. In het eerste kwartaal controleerden zij al 10.000 auto's. In één op de tien gecontroleerde auto's lag buit in het zicht. Gecontroleerde auto's krijgen een briefje onder de ruitenwisser: 'Prima, uw auto was afgesloten en er lag geen buit in het zicht'. Of: 'Fout! er lag buit in het zicht'. De politie zet extra opsporing in op hotspots door middel van surveillance, recherche en de inzet van lokauto's.