( BW)(NJ-MERCK/TAFLUPROST) Merck & Co., Inc. en Santen ondertekenen licentie-overeenkomst voor Tafluprost, de eerste converveermiddelvrije prostaglandine oogdruppels voor de behandeling van hoge intra-oculaire druk in openhoekglaucoom en oculaire hypertensie

WHITEHOUSE STATION, N.J.--(BUSINESS WIRE)--Apr 15, 2009--

Merck & Co., Inc., dat in veel landen onder de naam Merck Sharp & Dohme of MSD actief is, en Santen Pharmaceutical Co., Ltd. hebben vandaag een wereldwijde licentie-overeenkomst aangekondigd voor tafluprost, een prostaglandine analoog voor het verlagen van hoge intra-oculaire druk in openhoekglaucoom en oculaire hypertensie. De geconserveerde en conserveermiddelvrije formuleringen van Tafluprost hebben toestemming voor verkoop op de markt verkregen in verschillende Europese en Noordse landen, evenals in Japan. Ook zijn aanvragen voor toestemming ingediend voor andere Europese en Aziatische markten en ook in het Stille-Oceaangebied.

Volgens de bepalingen van de overeenstemming zal Merck een niet-openbaar gemaakt tarief alsmede mijlpaalbetalingen en royalty-uitkeringen verstrekken gebaseerd op de toekomstige verkoop van tafluprost (zowel voor geconserveerde als voor conserveermiddelvrije formuleringen) in ruil voor de exclusieve rechten voor tafluprost in West-Europa (exclusief Duitsland), Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika. Santen zal de commerciële rechten voor tafluprost behouden in de meeste landen in Oost-Europa, Noord-Europa en Azië en het Stille-Oceaangebied, inclusief Japan. Merck zal promotie-ondersteuning verlenen aan Santen in Duitsland en Polen. Als tafluprost in de V.S. wordt goedgekeurd, heeft Santen een optie om het middel daar mede te promoten.

Tafluprost is een synthetisch analoog van prostaglandine F2. Dit werkt effectief ter bevordering van de ontspanning van de oogspieren voor een betere afvoer van vocht naar buiten zodat er minder druk bestaat. De locale toepassing van een prostaglandine is op dit moment de best verkochte behandeling voor glaucoma en oculaire hypertensie in de hele wereld.

"Veel patiënten lijden aan verschillende oogcondities en verdragen daarom geen normale behandeling," aldus Professor Christophe Baudouin van het Centre Hospitalier National d'Ophtalmologie des Quinze-Vingts in Paris, Frankrijk. "Net als de eerste conserveermiddelvrije prostaglandine, biedt tafluprost een belangrijke nieuwe therapeutische optie voor de behandeling van verhoogde intra-oculaire druk in openhoekglaucoom en oculaire hypertensie. Het beschikken over een conserveermiddelvrije formulering biedt de oplossing voor een nooit eerder voldane medische behoefte bij glaucomapatiënten."

"De aankondiging van vandaag is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling en verhandeling van tafluprost," aldus Akira Kurokawa, president en CEO van Santen Ltd. "Door deze licentie-overeenkomst met Merck bevinden wij ons in een uitstekende positie om onze toegang tot andere markten in belangrijke mate te vergroten."

"De licentiëring van tafluprost van Santen, een bedrijf met grote ervaring in de oogheelkunde, betekent een verdere uitbreiding van Merck's sterke portfolio van locale behandelingen voor patiënten met glaucoma," aldus Vlad Hogenhuis, M.D., senior vice- president en algemeen directeur, neurowetenschappen en oftalmologie, Merck & Co., Inc. "Al 50 jaar lang gaat Merck een verbintenis aan ter bevordering van het oogheelkundige onderzoek en expansie van de globale strekking zodat patiënten over steeds betere therapeutische opties kunnen beschikken."

Over tafluprost

Tafluprost, verkrijgbaar in geconserveerde en conserveermiddelvrije formuleringen, behoort tot de prostaglandineklasse, een toonaangevende klasse van antiglaucoma-agenten. Goedgekeurd op markten waarbij die van Duitsland en Japan zijn inbegrepen, wordt tafluprost voorgeschreven om hoge intra-oculaire druk te verlagen in openhoekglaucoom en oculaire hypertensie. Tafluprost, de eerste conserveermiddelvrije prostaglandine oogdruppel, kan als monotherapie worden gebruikt bij patiënten die baat hebben bij conserveermiddelvrije prostaglandine oogdruppels of die onvoldoende respons geven aan eerste lijnsbehandeling of deze niet verdragen, of bij contra-indicatie van deze behandeling. Tafluprost is goedgekeurd in 11 landen en wordt op de markt gebracht onder het handelsmerk van TAFLOTAN™ in Duitsland, Denemarken, Finland, Zweden en Noorwegen. Op de markten waarvoor toestemming is verleend en waarvoor Merck exclusieve rechten bezit, zal tafluprost door Merck te koop worden aangeboden onder het handelsmerk SAFLUTAN™.

Klinische studies, waarin 1.200 patiënten met tafluprost zijn behandeld als monotherapie of als aanvullende therapie voor timolol 0,5%, wezen uit dat oculaire hyperaemia de meest voorkomende nadelige nevenwerking van de behandeling was. Dit kwam in ongeveer 13% van de patiënten voor die aan de klinische studies met tafluprost in Europa en de V.S. hadden deelgenomen. In de meeste gevallen was dit slechts in lichte mate. Andere nadelige nevenwerkingen van de behandeling waren (≥1% tot <10%) oogpruritus, oogirritatie, oogpijn, veranderingen in wimpers (langere, dikkere en vollere wimpers), droog oog, ontkleuring van de wimpers, gevoel van vreemd lichaam in het oog, oogliderytheem, wazig zien, verhoogde tranenvloed, pigmentatie van het ooglid, oogafscheiding, verminderde gezichtsscherpte, fotofobia, ooglidoedeem en verhoogde irispigmentatie. Oppervlakkige punctuele keratitis kwam weinig voor. Tafluprost is niet van toepassing voor patiënten die overgevoelig zijn voor tafluprost of enkele van de excipientia hiervan.

Over glaucoma

Glaucoma begint over het algemeen met een subtiel verlies van laterale visie (perifere visie) en kan geleidelijk verder gaan tot het verlies van centrale visie en zelfs blindheid, alsof men door een steeds nauwere buis kijkt. Het is een belangrijke oorzaak van te voorkomen blindheid en wordt vaak ook “de stille dief van het gezicht” genoemd, omdat er geen symptomen noch pijn aanwezig zijn. Daarom kan wel 50% van de mensen niet weten dat zij de ziekte hebben. Op dit moment lijden meer dan 60 miljoen mensen in de hele wereld aan deze ziekte.

Over MSD

Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, N.J., V.S. in vele landen actief als Merck Sharp & Dohme, is een onderzoeksgedreven farmaceutische multinational die altijd de patiënt op de eerste plaats stelt. Het bedrijf is in 1891 opgericht en houdt zich momenteel bezig met de ontdekking, ontwikkeling, fabricage en verkoop van vaccins en geneesmiddelen om te voorzien in bestaande medische behoeften. Het bedrijf besteedt zeer veel aandacht aan het verbeteren van de toegang tot geneesmiddelen via intensieve programma´s waarbij niet alleen geneesmiddelen van Merck worden gedoneerd, maar ook worden geleverd aan de mensen die ze nodig hebben. Merck publiceert ook onpartijdige gezondheidsinformatie als non-profitdienstverlening. Zie voor meer informatie www.merck.com.

Uitspraken met betrekking tot de toekomst

Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen volgens de definitie in de Private Securities Litigation Reform Act van 1995. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management en omvatten risico´s en onzekerheden die ertoe kunnen leiden dat resultaten aanzienlijk verschillen van die vermeld in de verklaringen. Toekomstgerichte verklaringen kunnen onder meer productontwikkeling, productmogelijkheden of financiële performance bevatteen. Toekomstgerichte verklaringen kunnen niet worden gegarandeerd en de daadwerkelijke resultaten kunnen aanzienlijk verschillen van de verwachtingen. Merck verplicht zich niet om een toekomstgerichte verklaring publiek te actualiseren, ongeacht of er sprake is van nieuwe informatie, toekomstige voorvallen of andere factoren. Toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht dienen te worden beoordeeld in combinatie met de vele onzekerheden die van invloed zijn op de activiteiten van Merck, met name die vermeld bij de risicofactoren en waarschuwingen in punt 1A van Form 10-K van Merck over het boekjaar afgesloten per 31 december 2008 en in de periodieke verslagen van Form 10-Q of huidige verslagen van Form 8-K, die het bedrijf hierin via verwijzing opneemt.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:

Merck & Co.
Ian McConnell, 908-423-3046
of
Kim Hamilton, 908-423-6831