Deelgemeente Oud-West Amsterdam



---

Dagelijks Bestuur Oud-West vreest valse start

Verkapte bezuiniging bij invoering mega-stadsdelen

15 april 2009
De keuze voor zeven mega-stadsdelen is verkeerd. Kleinschaligheid zorgt ervoor dat burgers invloed hebben op het lokale beleid. Dat stelt het Dagelijks Bestuur van Oud-West als reactie op de door het college van B&W voorgestelde verbetering van het bestuurlijk stelsel in Amsterdam. Daarbij stelt het DB dat B&W veel te weinig geld uittrekt voor deze enorme operatie, die feitelijk een verkapte bezuinigingsoperatie is.

Stadsdeelvoorzitter Bouwe Olij: "Het college van B&W stelt dat de operatie budgettair neutraal gebeurt, maar het is een verkapte bezuiniging. De onvermijdelijke fusiekosten gaan ten koste van het budget dat het nieuwe stadsdeel straks heeft voor het schoonhouden van straten, schoolgebouwen, zorg en dergelijke. En we hebben juist extra geld voor wijkcoördinatoren nodig, want straks hebben we geen ruim 50 deelsraadsleden meer die door bewoners kunnen worden aangesproken".

Volgens het DB van Oud-West levert het nieuwe stadsdeel West, dat uit Oud-West en drie andere stadsdelen zal bestaan, 7,5 miljoen euro in op de vaste begroting. Olij: "We willen het nieuwe stadsdeel tot een succes maken, maar zo dreigen we een valse start te krijgen".

Extra onderzoek naar financiën

In de huidige situatie krijgt elk stadsdeel een basisbedrag van 2,5 miljoen euro uit het stadsdeelfonds. Het nieuwe stadsdeel West krijgt straks geen 10 miljoen euro, maar slechts 2,5 miljoen uit het stadsdeelfonds. Dat betekent een bezuiniging van 7,5 miljoen euro, oftewel bijna 10 % van de uitkering uit dat fonds. De 7,5 miljoen euro blijven wel beschikbaar, maar zijn bedoeld om de reorganisatiekosten te dragen.

Volgens het DB van Oud-West is het ook maar zeer de vraag of 7,5 miljoen euro voldoende is om de reorganisatiekosten in het nieuwe stadsdeel te dragen. Ook de Raad voor de Stadsdeelfinanciën verwacht tegenvallers. Het DB vindt een extra onderzoek naar de reorganisatiekosten dan ook noodzakelijk.

---