Vilans


Doe mee aan Zorg voor Beter Verbetertraject Verzorgend Wassen van Vilans

Utrecht, 10 maart 2009 Na een succesvolle eerste ronde en de start van de tweede ronde begint op 16 april de derde ronde van het Zorg voor Beter Verbetertraject Verzorgend Wassen van Vilans. Instellingen uit de eerste en tweede ronde realiseerden een flinke tijdbesparing met het verzorgend wassen. Organisaties in de langdurende zorg kunnen zich nú bij Vilans aanmelden voor gratis deelname aan de derde ronde van het Verbetertraject Verzorgend Wassen.

Tijd voor andere zaken
Verzorgend wassen levert instellingen een flinke tijdsbesparing. De afdelingen uit de eerste ronde gaven deze gewonnen tijd direct terug aan de cliënten. Bijvoorbeeld door extra lichamelijke verzorging of andere activiteiten aan te bieden. Een projectleider van een deelnemende instelling zegt hierover: Mijn medewerkers hebben door verzorgend wassen meer tijd voor andere zorg. Ze zijn veel minder gehaast en dat merken de bewoners. Er is nu tijd om iemand een extra douchebeurt te geven. In een andere instelling wordt de gewonnen tijd weer anders ingezet. Daar is vanaf 10.00 uur een medewerker permanent in de huiskamer aanwezig om bijvoorbeeld de krant te lezen met een cliënt. Projectleider van Vilans, Herman Boers vertelt dat in de eerste ronde opvalt dat er meer spreiding in de wastijden is te zien. Cliënten worden hierdoor vaker op tijden gewassen die zij zelf wensen. Daarmee is de zorg veel meer vraaggericht geworden.

Fysiek minder belastend
Verzorgend wassen bespaart niet alleen tijd. Deze andere manier van lichamelijke verzorging maakt water en zeep overbodig. De washandjes en doekjes zijn geïmpregneerd met speciale verzorgende lotion. De lotion vervliegt, waardoor afdrogen niet nodig is. Hierdoor worden verzorgenden én cliënten minder zwaar belast. U it onderzoek blijkt ook dat bij goed gebruik, de huidkwaliteit van cliënten verbetert en zij minder pijn en vermoeidheid ervaren. Vilans kijkt dan ook terug op een succesvolle eerste ronde van het verbetertraject. Alle instellingen zijn zeer te spreken over hun deelname aan dit verbetertraject. Het was even wennen, maar inmiddels is iedereen er tevreden over, aldus een van de deelnemers. Dit beeld lijkt zich te herhalen in de tweede ronde.

Werkwijze
Deelnemers aan het verbetertraject stellen een veranderteam samen. Dit team introduceert, liefst samen met een leverancier, verzorgend wassen in de organisatie en zorgt ervoor dat de nieuwe werkwijze in de organisatie wordt doorgevoerd. Dit gebeurt in eerste instantie op kleine schaal, bijvoorbeeld op een of twee afdelingen. Deze pilotfase duurt maximaal twee maanden. Daarna wordt, op basis van de opgedane ervaringen en resultaten uit de pilot, verzorgend wassen in vier tot zes maanden verder in de organisatie doorgevoerd.

Meer informatie en aanmelden
Organisaties in de thuiszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en langdurende GGZ kunnen zich aanmelden voor gratis deelname aan dit verbetertraject. Instellingen die meer informatie willen over de verbetertrajecten, kunnen contact opnemen met Vilans, telefoon (030) 789 25 02 of e-mail sturen naar verbetertrajecten@zorgvoorbeter.nl. Ook op de website www.zorgvoorbeter.nl/aandeslag, is meer informatie te vinden.
Laatst gewijzigd op: 10 maart 2009