Gemeente Nijefurd


Raadsvergadering 20 april

Extra commissievergadering 16 april / Raadsvergadering 20 april

nieuwe ingang.jpg

Donderdag 16 april 2009 is er een extra commissievergadering over de herindeling. De vergadering is openbaar. In de vergadering wordt de concept-Reactienota over de ingediende zienswijzen op het Herindelingsontwerp, het concept-Herindelingsadvies en het Plan van Aanpak behandeld. De vergadering vindt plaats in De Klameare in Workum en begint om 19.00 uur. Van 19.00 tot 21.00 uur kunnen inwoners van de gemeente Nijefurd inspreken. Daarna behandelt de raad in het commissiegedeelte de concept-Reactienota, het
concept-Herindelingsadvies en het Plan van Aanpak.

Een toelichting:

Herindelingsontwerp
De gemeenteraden van Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel hebben besloten te fuseren. Ter uitwerking van deze besluiten is een herindelingsontwerp opgesteld. Dit is de eerste formele stap in het kader van de Wet Algemene regels herindeling (Arhi).

Reactienota
In de reactienota geeft de stuurgroep reacties op 462 ingekomen zienswijzen vanuit de inwoners van Nijefurd op het hierboven omschreven herindelingsontwerp. De vijf gemeenteraden moeten de vraag gaan beantwoorden of de zienswijzen aanleiding geven tot aanpassing van het herindelingsontwerp.

Herindelingsadvies

Na bespreking van de reactienota vindt er op 20 april besluitvorming plaats en verandert het herindelingsontwerp in herindelingsadvies. Dit herindelingsadvies gaat vervolgens op route naar de provincie Fryslân en daarna Den Haag.

Plan van aanpak

Het plan van aanpak is kaderstellend en leidend in het proces van de herindeling. Het geeft de gemeenteraden, de colleges van burgemeesters en wethouders, de stuurgroep herindeling, de projectorganisatie herindeling en de ondernemingsraden van de gemeenten een handvat om de voortgang in het proces te controleren en bij te sturen. Als de gemeenteraden met het plan instemmen, is het plan van aanpak te beschouwen als een bestuursopdracht van de gemeenteraden. Het biedt een overzicht van inhoudelijke keuzes voor het beleid die de nieuwe gemeente moet maken. De stuurgroep draagt zorg voor de uitvoering en legt regelmatig verantwoording af over het plan van aanpak.

Raadsvergadering 20 april

Maandag 20 april 2009 om 19.30 uur is er een openbare raadsvergadering op het gemeentehuis in Workum. De raadsvergadering van dinsdag 21 april komt daarmee te vervallen. In de raadsvergadering van 20 april neemt de raad met in achtneming van de ingediende zienswijzen een besluit over het concept-Herindelingsadvies en het Plan van Aanpak. Met de vaststelling van het Herindelingsadvies is de besluitvorming over de gemeentelijke herindeling door de raad afgerond. Na doorgeleiding door Gedeputeerde Staten wordt verzocht om de wetgevingsprocedure te starten die leidt tot vorming van de gemeente "Súdwest Fryslân" (werknaam).

De punten voor de reguliere vervallen raadsvergadering van 21 april verschuiven mee naar de raadsvergadering van maandag 20 april. De complete agenda voor deze vergadering vindt u in de gemeentelijke publicatierubriek Nijs út Nijefurd in week 16 (13 - 17 april).

Meer informatie over de herindeling vindt u op: www.fusiesudwestfryslan.nl.