ABVAKABO FNV

Finale cao-overleg Ziekenhuizen op 16 april

De halve finale van het cao-overleg Ziekenhuizen heeft op 31 maart jl. plaatsgevonden. De werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, FBZ, NU'91 en De Unie Zorg en Welzijn, zijn er op voorhand nog niet van overtuigd dat de finale daadwerkelijk resultaat zal opleveren. Ondanks het feit dat het speelveld steeds kleiner wordt en de verschillen steeds helderder, lijken partijen nog niet bereid elkaar op de grote punten de bal toe te spelen.

Met name rond de grote punten, zoals loon, levensfasebeleid en werkingssfeer van de cao, moeten nog behoorlijke hobbels worden genomen. Op een aantal kleinere zaken, zoals afspraken rond sociale zekerheid, opleidingen en stagevergoeding, verwachten wij van de NVZ vereniging van ziekenhuizen een positieve grondhouding.

Eisen ABVAKABO FNV

Voor ABVAKABO FNV, FBZ, NU'91 en De Unie Zorg en Welzijn geldt wij geen enkele aanleiding zien om af te zien van de door ons ingezette looneis van 3,5%. Voor wat betreft het levensfasebeleid zijn wij van mening dat een akkoord zonder een goede overgangsregeling vanaf 45 jaar onbespreekbaar is. Wij stellen ons daarbij op het standpunt dat wij niet bereid zijn hiervoor loonruimte in te leveren.Tijdens de finale op 16 april zal moeten blijken of werkgevers bereid zijn te komen tot een goede nieuwe levensfasebeleid-regeling die de huidige rechten benadert. Indien werkgevers vasthouden aan het omzetten van loonruimte in levensfasebeleid, zetten zij zichzelf buitenspel.

De werkingssfeer van de cao is van groot belang voor iedereen die in de sector werkt. De laatste jaren zien wij dat tal van ziekenhuizen activiteiten in aparte bedrijven onderbrengen en de werknemers buiten de cao worden geplaatst. Dit leidt tot ongewenste concurrentie op arbeidsvoorwaarden voor mensen die hetzelfde werk doen. Ook de NVZ is bereid hier kritisch naar te kijken.. En hoewel wij elkaar op dit punt lijken te benaderen is ook hier de wedstrijd nog niet gespeeld.