VU Medisch Centrum

persbericht
Amsterdam, 1 april
2009/023/CA

Informatieavond over vaccin tegen baarmoederhalskanker

HPV-inenting: nut of noodzaak?

Waarom zou je je laten inenten tegen HPV? Met die vraag lopen veel tienermeisjes en hun ouders rond. Daarom organiseert VU medisch centrum op donderdag 16 april een informatieavond over de HPV-inenting. Tal van deskundigen zullen ingaan op de noodzaak en voor- en nadelen van deze inenting. Natuurlijk is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De avond is kosteloos toegankelijk voor iedereen die vragen heeft over deze inenting.

Jaarlijks krijgen zo'n zeshonderd vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. Ongeveer een op de drie overlijdt daaraan. De veroorzaker is meestal het Humaan Papilloma Virus (HPV). Een HPV-infectie wordt overgedragen bij seksueel contact. De meeste besmettingen komen voor bij vrouwen tussen het 18de en 25ste jaar, vooral omdat die leeftijdsgroep het meest wisselende seksuele contacten heeft. Wie het virus heeft, merkt daar niets van, en meestal wordt het door het afweersysteem binnen acht tot veertien maanden opgeruimd. Soms blijft het virus aanwezig en dan kunnen er afwijkende cellen ontstaan, maar ook die verdwijnen vaak weer. Als dat niet gebeurt, kan baarmoederhalskanker ontstaan. Er zijn twee typen, HPV 16 en 18, die driekwart van de gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Sinds voorjaar 2009 kunnen meisjes in Nederland zich tegen deze twee typen gratis laten inenten. De inenting is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en bestaat uit drie prikken. Nu is er veel discussie ontstaan over deze vaccinatie. VU medisch centrum wil de mensen die met vragen hierover rondlopen, helpen door het geven van objectieve informatie. Op de voorlichtingsavond zullen een patholoog, een gynaecoloog, een internist en een vertegenwoordiger van het DES-centrum - ieder vanuit zijn of haar ervaring - vertellen over nut en noodzaak van de vaccinatie. Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Datum: Donderdag 16 april, aanvang 19.30 uur
Plaats: Amstelzaal VUmc, de Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam Voor informatie en aanmelding: Patiëntenvoorlichting VUmc, tel. 020- 444 0700, email: patientenvoorlichting@vumc.nl

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, caroline Arps, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten.

Achtergrondinformatie (