Wereldberoemde Atlas Van der Hem nu goed bereikbaar voor onderzoek

06/04/2009 16:01

Bijzondere Collecties van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam

Facsimile-uitgave van de wereldberoemde Atlas Van der Hem is belangrijk voor de wetenschap

Eerste exemplaar wordt gepresenteerd tijdens speciaal symposium

De wetenschappelijke wereld wordt een grote dienst bewezen met de bijzondere facsimile-uitgave van de belangrijkste delen van de beroemde Atlas Van der Hem. Het raadplegen van deze delen wordt nu voor een veel grotere groep van onderzoekers en belangstellenden mogelijk dan voorheen.

De Atlas Van der Hem kwam in de tweede helft van de 17de eeuw in Amsterdam tot stand. De vooraanstaande Amsterdamse advocaat Laurens van der Hem vulde vanaf circa 1662 een losbladig exemplaar van de Atlas Maior van Blaeu aan tot een persoonlijke wereldatlas. Deze groeide uit tot vijftig banden vol met kaarten, plattegronden, stadsgezichten en andere prenten en tekeningen in fantastische kleuren. Deze unieke atlas wordt sinds de 18de eeuw bewaard in de Ă–sterreichische Nationalbibliothek in Wenen.

De Nederlandse cartografie beleefde in de Gouden Eeuw een bloeiperiode, die zich nationaal en internationaal in een grote belangstelling mag verheugen. Vooral het werk van Amsterdamse kaartenmakers stond op eenzame hoogte. De Atlas Van der Hem getuigt daarvan. Helaas is het onderzoekers slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan in Wenen in de atlas zelf te bladeren. Een belemmering is vooral de beperkte toegankelijkheid van de delen die de landen buiten Europa bevatten, inclusief de zogenaamde 'Geheime Atlas van de VOC'. Dankzij de hoogwaardige facsimile-uitgave in acht banden kunnen zowel wetenschappers als andere belangstellenden deze delen nu toch bestuderen.

Symposium Atlas Van der Hem - Verre wereld in beeld

Om aan deze gebeurtenis bijzondere aandacht te schenken wordt bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam op 16 april het symposium Atlas Van der Hem - Verre wereld in beeld georganiseerd. Diverse sprekers met internationaal erkende expertise zullen de Amsterdamse verzamelaar Van der Hem, zijn milieu, zijn atlas en zijn tijd belichten. Het symposium vormt tevens het begin van de afsluitingsweek van de manifestatie 'Amsterdam Wereldboekenstad'.

Tijdens de opening van het symposium wordt het eerste exemplaar van de facsimile-uitgave door uitgever Sebastiaan Hesselink gepresenteerd aan Carolien Gehrels, wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam, en Karel van der Toorn, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam.

Verwerving door UvA betekent brede beschikbaarheid

Een exemplaar van de facsimile-uitgave wordt verworven voor de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Daarmee is de Atlas Van der Hem weer terug in Amsterdam en beschikbaar voor iedere serieuze belangstellende.

Zie ook:

www.bijzonderecollecties.uva.nl

www.blaeuvanderhem.com

Symposium Atlas Van der Hem - Verre Wereld in beeld

donderdag 16 april, 10.00 tot 17.00 uur

Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411

Facsimile Atlas Blaeu-Van der Hem

Uitgave van HES & DE GRAAF Publishers BV

Bijna 500 (zee)kaarten, stads-, kust- en havengezichten, manuscripttekeningen en -kaarten in acht folio banden (58 x 44 cm.);

gebonden in 17de -eeuwse stijl, goud gestempeld perkament met goud op snee. Gedrukt in een oplage van 100 sets.





http://www.bijzonderecollecties.uva.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,