Technische Universiteit Delft

Het huis van de herinnering

Gastschrijver Doeschka Meijsing houdt op 16 april openingscollege aan de Technische Universiteit Delft

Auteur Doeschka Meijsing is in de maanden april en mei gastschrijver aan de TU Delft. Het gastschrijverschap begint met een openbaar openingscollege op donderdag 16 april in de Aula van de TU Delft. Aansluitend aan het college wordt Doeschka Meijsing voor het publiek geïnterviewd door collega Nelleke Noordervliet.

Overkoepelende titel van het gastschrijverschap 2009 luidt: Het huis van de herinnering. Herinneren is overleven, van oudsher. Tegenwoordig wordt ons geheugen steeds minder vaak en minder intensief gebruikt: apparaten (TomTom) en zoekmachines (Google) maken het geheugen lui. Je kunt immers alles altijd opzoeken en je hoeft dus minder te onthouden. Wat is er over van de Ars Memoriae, de kunst van het herinneren? Doeschka Meijsing wil haar gastschrijverschap gebruiken om een huis van de herinnering te construeren, een duurzaam en aangenaam huis waarin elke kamer, elk deurknopje, staat voor een categorie in de herinnering. Welke herinneringen bewaar je, hoe projecteer je ze? Wat zit er achter de zolderluikjes?

Uitsluitend voor studenten van de TU Delft geeft Doeschka Meijsing een masterclass van zes bijeenkomsten. Onderdeel van de masterclass is een tweedaagse excursie naar Honfleur (Frankrijk) voor een bezoek aan Les Maisons Satie, een bijzonder museum dat op een vernieuwende wijze een visueel en muzikaal parcours in de leefwereld van de Franse componist en pianist Erik Satie biedt. De excursie vindt plaats op 18 en 19 april.

Meijsing sluit haar gastschrijverschap traditiegetrouw af met de openbare Vermeerlezing, die plaatsvindt op donderdag 28 mei, in de Aula van de TU Delft.

Jaarlijks nodigt de TU Delft een schrijver uit om gedurende een periode van twee maanden het gastschrijverschap aan de Technische Universiteit Delft te vervullen. In de voorgaande jaren waren Gerrit Krol (2001), H.J.A. Hofland (2002), Hugo Brandt Corstius (2003), Nelleke Noordervliet (2004), Arnon Grunberg (2005), Tijs Goldschmidt (2006), Tommy Wieringa (2007) en, in 2008, A.F.Th. van der Heijden als gastschrijver verbonden aan de TU Delft.

Doeschka Meijsing (Eindhoven, 1947) schrijft verhalen, gedichten, essays en romans. Ze debuteerde in 1974 met De hanen en andere verhalen. Voor Tijger, tijger! (1980) ontving ze de Multatuliprijs. De tweede man (2000) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Haar roman 100% chemie (2002) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en kan worden gezien als een opmaat naar Moord, haar deel van de spraakmakende roman Moord & Doodslag (2005), die ze samen met haar broer Geerten schreef. In 2007 publiceerde ze de roman De eerste jaren en in 2008 volgde de bestseller Over de liefde, die bekroond werd met de AKO Literatuurprijs 2008 en de F. Bordewijkprijs. Doeschka Meijsing kreeg in 1997 de Annie Romeinprijs voor haar oeuvre.



Technische Universiteit Delft