Gemeente Onderbanken


Het verkeersexamen voor basisscholen komt er weer aan!

Kinderen zijn de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, vandaar dat het Verkeersexamen noodzakelijk is. Niet alleen school speelt hierin een belangrijke rol; ouders kunnen op meerdere manieren helpen hun kinderen goed voor te bereiden op het examen.

Alle basisscholen nemen op 16 april a.s. het schriftelijk verkeersexamen.bmp
Verkeersexamen af; in de periode daarna wordt in heel Nederland het praktijkexamen gedaan op data die de scholen zelf bepalen. Ongeveer drie kwart van de scholen doen mee aan het praktisch verkeersexamen. Het praktische verkeersexamen begint aan te trekken; steeds meer scholen zien het belang van goede verkeerseducatie in en daarbij kan de praktijk natuurlijk niet ontbreken. Sommige scholen doen niet mee omdat ze het te gevaarlijk vinden, of omdat leerlingen onvoldoende ervaring hebben met fietsen in het verkeer. Het komt zelfs voor dat kinderen die altijd met de auto naar school worden gebracht, het fietsen zelf onvoldoende onder de knie hebben om mee te doen aan praktijk verkeerslessen.

Het verkeersexamen gaat in 2009 gepaard met de oproep aan de ouders: âLeer je kind meer in het verkeerâ. Het is natuurlijk heel goed dat kinderen op school verkeersles krijgen, maar ook ouders kunnen hun steentje bijdragen. Ten eerste door in het verkeer zelf het goede voorbeeld te geven, en ten tweede door zich op te stellen als een coach: door hun ervaring kunnen ze elke keer als ze met hun kinderen aan het verkeer deelnemen veel kennis overdragen. Uiteindelijk gaat het er om dat kinderen zich zo veilig mogelijk leren bewegen in het verkeer. Daarom krijgen alle examenkandidaten een kaart van Veilig Verkeer Nederland waarmee ze hun ouders kunnen uitnodigen
om samen te gaan oefenen.

Oefentips:

* Probeer zo vaak mogelijk de auto te laten staan en te gaan lopen of fietsen. Zo leert uw kind meer in het verkeer en doet hij of zij de beste ervaring op.

* Geef zelf altijd het goede voorbeeld in het verkeer. Kinderen leren heel veel door gedrag van anderen te imiteren.
* Ga op tijd de deur uit, dan is het makkelijker om je aan de regels te houden.

* Fiets eens achter uw kind aan en bespreek achteraf wat er goed of fout ging.

* Gaat uw kind een nieuwe route fietsen? Oefen dan een aantal keren samen, zodat uw kind weet hoe hij of zij op onveilige plekken moet handelen.

* Stimuleer uw kind altijd de veiligste route te nemen. Dit is niet per definitie de kortste route.

* Als jullie samen in de auto zitten, kijk dan eens naar het effect van fietsers zonder verlichting.

* Zorg voor een veilige fiets.

* Controleer regelmatig de verlichting op de fiets van uw kind.