Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer ondertekent convenanten aanpak huiselijk geweld

Wethouder Frank Speel ondertekent op donderdag 16 april namens de gemeente Zoetermeer het convenant Integrale aanpak huiselijk geweld en het Privacyconvenant huiselijk geweld. Het college van burgemeester en wethouders is op dinsdag 7 april akkoord gegaan met een voortzetting en verbetering van het regionale beleid voor de aanpak van huiselijk geweld dat in deze convenanten wordt vastgelegd.

Het regionale beleid voor de aanpak van huiselijk geweld werpt zijn vruchten af: lokale en bovenlokale partijen zijn steeds beter gaan samenwerken en zij hebben elkaar gevonden in de nieuwe werkwijze `De Haaglandse aanpak'. Ook is door de publieksvoorlichting de maatschappelijke aandacht voor huiselijk geweld toegenomen en is de bekendheid van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld vergroot. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage `Aanpak huiselijk geweld 2007 - 2008' die op dinsdag 7 april door het college van burgemeester en wethouders is goedgekeurd.

In 2005 hebben de deelnemende instellingen doelstellingen, uitgangspunten van samenwerking en overlegstructuren vastgelegd in een convenant. Zij willen nu hun werkafspraken formaliseren en toevoegen aan het convenant in een uitvoeringsprotocol dat de titel de Haaglandse aanpak heeft gekregen. Ook hebben zij een Privacyconvenant opgesteld. Dat was nodig, omdat door de onlangs in werking getreden Wet tijdelijk huisverbod meer afstemming nodig is tussen de betrokken instellingen. Dat betekent dat meer sprake is van gegevensuitwisseling van slachtoffers of mogelijke daders van huiselijk geweld. De betrokken partijen willen hierover afspraken maken om de onderlinge samenwerking snel en effectief te laten verlopen. Deze afspraken zijn geformaliseerd in het Privacyconvenant aanpak huiselijk geweld.

De deelnemende partijen zijn: gemeente Den Haag; gemeente Zoetermeer, gemeente Leidschendam-Voorburg; gemeente Rijswijk; gemeente Wassenaar, Regiopolitie Haaglanden, Reclassering Nederland, Raad voor de Kinderbescherming regio Haaglanden en Zuid-Holland en Noord, MEE Zuid-Holland Noord, Meavita Den Haag, Florence, Stichting Kwadraad, Welzijn Scheveningen, Stichting Mooi Zoetermeer e.o., Stichting Voor, Stichting Zebra, Parnassia Bavogroep, Stichting De Jutters, Centra voor jeugd en gezin, GGZ Haaglanden, Bureau Jeugdzorg Haaglanden, De Waag, Stichting Wende en Leger des Heils regio Den Haag.