Gemeente Delfzijl

Inspraak plan tijdelijke huisvesting Groot Bronswijk van start

De Burgemeester en Wethouders (B en W) van de gemeente Delfzijl hebben besloten om toestemming te geven voor de realisatie van âWagenborgen Envillaâ op het Groot Bronswijk-terrein in Wagenborgen. Wagenborgen Envilla is bedoeld voor de tijdelijke huisvesting gedurende maximaal vijf jaar van 1200 werknemers die meewerken aan de bouw van de Nuon-energiecentrale in de Eemshaven.

B en W kunnen voor een periode van vijf jaar ontheffing verlenen van het huidige bestemmingsplan. Het ontwerpbesluit van B en W ligt vanaf 16 april 2009 (volgende week donderdag) ter visie in het gemeentehuis van Delfzijl. Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken hun zienswijze tegen dit ontwerpbesluit indienen.

Â

Wagenborgen Envilla is een initiatief van
projectontwikkelaar/bouwonderneming Van der Wiel en hotelketen Van der Valk. De woon- en verblijfsvoorziening bestaat uit maximaal 1453 (woon)eenheden en de daarbij behorende voorzieningen. Iedere werknemer heeft een eigen kamer met douche en toilet. Omdat deze kamer ook beschikbaar blijft tijdens vakanties en vanwege personeelswisselingen, zijn er meer woonunits dan mensen. De gasten vinden in het projecthotel alles wat ze nodig hebben: onderdak, eten en drinken, sportfaciliteiten en een winkel voor dagelijkse boodschappen. Ze worden dagelijks van en naar de bouwplaats vervoerd met (gratis) bussen. Er is op het park parkeerruimte voor maximaal 200 autoâs.

Â

Spreekuur

Voor de veiligheid en om overzicht te hebben over wie zich in het hotel bevindt, moet iedere gast in- en uitchecken. Ook moet hij bij zijn aankomst een huisreglement ondertekenen. Om de orde te bewaren hebben de hotelmanager en de politie regelmatig contact. Zij houden regelmatig spreekuur voor de dorpsbewoners. Bij de inrichting van het projecthotel blijft het parkachtige karakter van Groot Bronswijk bewaard. De inrichting sluit aan bij de dorpsvisie voor Wagenborgen. Het park blijft openbaar toegankelijk en wordt door Van der Wiel/Van der Valk onderhouden.

Â

Ontwerpbesluit

De realisatie van Wagenborgen Envilla is mogelijk doordat B en W een tijdelijke ontheffing verleent van het bestemmingsplan âWagenborgen Kernâ en het bestemmingsplan âWagenborgen Kern aanpassing ex artikel 30 WRO/Partiële herzieningâ. Daarin is het voormalig terrein Groot Bronswijk bestemd voor gebouwen die bedoeld zijn voor verzorging, verpleging en sociale activiteiten die daarmee te maken hebben. De gemeenteraad van Delfzijl heeft op 30 oktober 2008 uitgesproken in principe medewerking te willen verlenen aan de komst van de tijdelijke huisvesting in Wagenborgen. De gemeenteraad heeft eveneens het voorstel gedaan om een substantieel deel van de inkomsten ten goede te laten komen aan de herontwikkeling van het dorp.

Â

B en W hebben zeer uitvoerig onderzoek gedaan naar alle consequenties die Wagenborgen Envilla heeft voor de omgeving. In de onderzoeksresultaten zijn geen zaken gevonden die de komst van de tijdelijke huisvesting in de weg staan. De resultaten zijn beschreven in de ruimtelijke onderbouwing die hoort bij het ontwerpbesluit van B en W. Deze ligt ook ter visie.

Â

Procedure

Het ontwerpbesluit van B en W ligt met ingang van 16 april 2009 zes weken ter visie in het gemeentehuis. De tekst van de bouwaanvraag en het ontwerpbesluit is te raadplegen in het gemeentehuis en op de website van de gemeente Delfzijl. Een zienswijze indienen kan schriftelijk bij Burgemeester en Wethouders van Delfzijl. Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij de afdeling VROM van de gemeente. Na de verwerking van de zienswijzen komt B en W met een definitief besluit en vergunning. Belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend, kunnen vervolgens binnen zes weken na bekendmaking van het definitieve besluit en vergunning in beroep gaan bij de rechtbank in Groningen.