Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

Faculteit Sociale Wetenschappen en faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

9 april 2009

Agnes Jongerius opent Conferentie 'Community, Work and Family'

Internationale conferentie over de balans tussen werk en privé

Hoe krijg je meer balans tussen werk en privé? Onderzoekers van de Universiteit Utrecht wisselen vanuit verschillende disciplines, samen met ruim 150 gerenommeerde wetenschappers en vertegenwoordigers van de praktijk uit de hele wereld, hierover van gedachten tijdens de conferentie 'Community, Work and Family'. De conferentie vindt van 16 t/m 18 april plaats aan de Universiteit Utrecht. FNV-voorzitter Agnes Jongerius houdt de openingstoespraak. Ook zal de burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen, en de voorzitter van het college van bestuur, Yvonne van Rooy, aanwezig zijn. Journalisten zijn van harte uitgenodigd om de conferentie bij te wonen.

Vrouwen zijn de laatste decennia steeds meer buitenshuis gaan werken en de vergrijzing en de financiële crisis zorgen ervoor dat de discussie over langer doorwerken flink oplaait.

Werknemer in spagaat

Deze maatschappelijke veranderingen hebben niet alleen Nederland, maar ook andere delen van de wereld in de greep. Ze zorgen voor een spanningsveld in de verhouding tussen werk en privé. Zo bestaan Nederlandse gezinnen veelal uit tweeverdieners met ieder een eigen carrière, en neemt de werkdruk alleen maar toe. Veel werknemers gaan dan ook gebukt onder de dagelijkse rat race, waarbij ze lange werktijden moeten combineren met de zorg voor hun kroost of de mantelzorg voor zieke of bejaarde familieleden. Alle emancipatorische ontwikkelingen ten spijt komt het leeuwendeel van deze zorgtaken nog steeds op de schouders van vrouwen terecht.

Werkgever verantwoordelijk

Wil de werkgever capabele, goed opgeleide werknemers aantrekken en behouden, dan dient hij de combinatie werk en privé beter te faciliteren. Bijvoorbeeld door betere, flexibele werktijden te bieden, die rekening houden met schoolgaande kinderen of de verzorging van zieke familieleden. Ook is het aan de werkgever om thuiswerken te stimuleren.

Politiek en participatie

Naast de werkgever heeft ook de politiek de verplichting om de combinatie tussen werk en privé mogelijk te maken. Zo kan de overheid het voortouw nemen om cao-regelingen rondom flexibele werktijden of betere ouderschapsverlofregelingen - niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen - te bewerkstelligen. Ook is het aan politici om te zorgen voor een voor iedereen aanvaardbaar en solidair beleid tegen de vergrijzing, bijvoorbeeld door belastingsvoordelen in te voeren voor diegenen die langer door willen werken. Beter en flexibel beleid, afgestemd op individuele behoeftes, loont zich tenslotte, zo blijkt ook uit de rapporten van sociologe Laura den Dulk en de econoom Joop Schippers van de Universiteit Utrecht, die zij onlangs aan Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin hebben gepresenteerd.

Coordinating Societal Change

De conferentie 'Community, Work and Family' sluit nauw aan bij het focusgebied 'Coordinating Societal Change' van de Universiteit Utrecht. Hierin wordt onderzoek gedaan naar de vraag hoe organisaties, families en individuen omgaan met en reageren op maatschappelijke en institutionele veranderingen. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan de globalisering van de economie, de vergrijzing, de individualisering en informatisering van de samenleving en de diversiteitsproblematiek. Voor meer informatie ga naar www.uu.nl/focusgebieden.

Conferentie

De conferentie 'Community, Work and Family' vindt van 16 t/m 18 april aan de Universiteit Utrecht plaats in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Voor het programma en sprekers, zie www.fss.uu.nl/cwf2009. Journalisten zijn van harte welkom om de conferentie bij te wonen. Aanmelden kan via onderstaande contactpersonen.