Prinses Laurentien vestigt aandacht op laaggeletterdheid SW-medewerker

09/04/2009 09:00

CAOP

Op donderdag 16 april vindt het symposium Kansrijk Werken en Leren voor en door de branche van de Sociale Werkvoorziening plaats. De aanpak van laaggeletterdheid speelt een belangrijke rol in de bijeenkomst. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden zal op dit symposium de SW-branche oproepen laaggeletterdheid aan te pakken. Zij benadrukt hierbij het belang van het kunnen lezen en schrijven van de ruim 16.000 laaggeletterde SW-medewerkers in Nederland. Tevens wordt de publicatie 'Een wereld van verschil - aanpak van laaggeletterdheid in de SW' gepresenteerd. De publicatie is een initiatief van SBCM, het Arbeidsmarkt- en Ontwikkelingsfonds sociale werkvoorziening en tot stand gekomen in samenwerking met Cinop en Stichting Lezen & Schrijven.

SBCM-voorzitter José Meijer (ABVAKABO): 'SW-medewerkers die beter kunnen lezen en schrijven, ontwikkelen zich sterker en maken meer kans op een reguliere baan. Daarom is het inspirerend dat tien SW-organisaties in een 'Wereld van verschil' hun aanpak van laaggeletterdheid en praktische instrumenten aan de tachtig collega-instellingen bekendmaken. Laaggeletterdheid moet omlaag en de SW-organisaties hoeven niet allemaal zelf het wiel uit te vinden.'

Symposium Kansrijk Werken en Leren

Het jaarlijkse symposium is een belangrijk evenement voor de SW-sector om met elkaar kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Ditmaal staat de manier waarop SW-organisaties hun werkleerfunctie kunnen invullen, centraal. Naast het gezamenlijke programma zijn er veel workshops waarin SW-organisaties een vernieuwende aanpak rond het combineren van werken en leren presenteren. Bijvoorbeeld over afspraken met het bedrijfsleven over het werken en leren van SW-medewerkers of over een nieuwe leermethode. De bijeenkomst is een initiatief van SBCM, SW-Journaal en TNO Management Consultants.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma

Naast Prinses Laurentien zal Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), spreken over het belang dat iedereen meedoet aan de samenleving en over het thema Werken en Leren.

'Een kijkje in de keuken van'

Uit onderzoek blijkt dat SW-organisaties meer werk kunnen maken van de laaggeletterdheid. Om na het symposium kennis te blijven uitwisselen, openen op 28 mei en 18 juni aanstaande respectievelijk vier en vijf SW-organisaties hun deuren voor collega-instellingen om inzicht te geven in hun aanpak van laaggeletterdheid.





http://www.sbcm.nl