Universiteit Twente

Symposium 100 dagen Obama: een terugblik

Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is één van de prominente sprekers.

Op 16 april organiseren de Universiteit Twente en de Universiteit van Amsterdam een symposium waarbij de aanwezigen terugblikken op de eerste 100 dagen van president Barack Obama. De bijeenkomst brengt wetenschap en politiek met elkaar in contact. Studenten gaan in discussie met onder andere staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, Michael Gallagher van de Amerikaanse ambassade in Den Haag, Europarlementariër Sophie in 't Veld en diverse prominente wetenschappers.

Een ongekend enthousiasme overspoelde Nederland en Europa tijdens de verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten. Ondertussen zit Obama bijna 100 dagen in het Witte Huis. Een mooi moment om terug te blikken. Daarom organiseert het Centre for the Study of Democracy van de Universiteit Twente samen met de Graduate School for the Social Sciences van de Universiteit van Amsterdam een symposium. De bijeenkomst brengt Nederlandse politici en Amerikaanse diplomaten in contact met wetenschappers en studenten. Het is niet een symposium in de klassieke zin met sprekers en toehoorders, maar een interactieve bijeenkomst waar de sprekers na een korte inleiding in discussie met elkaar en met het publiek gaan. Frans Timmermans (staatssecretaris van Buitenlandse Zaken), Michael Gallagher van de Amerikaanse ambassade in Den Haag, en Sophie in 't Veld (Europarlementariër) zijn sprekers vanuit de politiek/diplomatie. Ronald Holzhacker (politicoloog aan de Universiteit Twente), Halleh Ghorashi (antropoloog aan de Vrije Universiteit) en James Kennedy (historicus aan de Universiteit van Amsterdam) vertegenwoordigen de wetenschap.

De thema's waar de aanwezigen over zullen discussiëren zijn participation, citizenship, en diversity (deelname, burgerschap en verscheidenheid). De centrale vragen zijn: Op welke manier inspireert Obama Nederland en Europa? Hoe kunnen we burgers weer betrokken krijgen bij de politiek? En hoe kunnen we de culturele diversiteit in de politiek verbeteren? Na afloop van het symposium worden diplomaten gekoppeld aan (groepjes) studenten om de discussie onder het genot van ene drankje voort te zetten.

De bijeenkomst vindt plaats op 16 april op de International School for Humanities and Social Sciences van de Universiteit van Amsterdam (Prins Hendrikkade 189-B). De bijeenkomst begint om 15.30 uur en wordt georganiseerd door dezelfde organisatoren als die van het drukbezochte verkiezingsnachtevenement in Amsterdam. De voertaal is Engels. De organisatie dankt het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse ambassade in Den Haag voor hun medewerking aan het programma.