Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2009/YG_38
Buitenpost, 8 april 2009

Ruim 100 leerlingen uit Achtkarspelen op excursie naar boerenbedrijf

Weidevogeldagen tussen Pasen en de meivakantie

De periode tussen Pasen en de meivakantie staat in het teken van de weidevogeldagen. Ruim 100 leerlingen van groep 7 en 8 uit Achtkarspelen gaan op excursie naar een boerenbedrijf.

Op het boerenbedrijf leren de leerlingen van alles over weidevogelbeheer. In groepjes gaan ze met een weidevogeldeskundige het veld in. De andere leerlingen volgen ondertussen een educatief pad, uitgezet door NME-Steunpunt De Mieden. De leerlingen leren van alles over de grutto, de kievit en de scholekster, maar ook over de roofvogels die jacht maken op de weidevogeljongen. Hoe het landschap ingericht moet zijn en wat de boer zelf aan weidevogelbeheer doet komt ook aan bod. Zo leren de kinderen dat meer dan de helft van de wereldgruttopopulatie in Nederland broedt en waarom goed weidevogelbeheer zo belangrijk is.

Steunpuntcoördinator Ragna van Sonsbeek, ziet deze dagen als een belangrijke kans voor de kinderen om lekker buiten bezig te zijn en daarmee een stukje gevoel en respect voor natuur en landschap op te bouwen. De weidevogeldagen worden sinds 2003 door NME-steunpunt De Mieden georganiseerd. Momenteel zijn er vier weidevogeldagen. NME-Steunpunt is in gesprek met de VANLA en de BFVW, om het aantal weidevogeldagen volgend jaar uit te breiden. NME-Steunpunt De Mieden ondersteunt scholen bij educatie op het gebied van natuur en milieu. Voor informatie over deze of andere activiteiten kunt u contact opnemen met steunpuntcoördinator Ragna van Sonsbeek. E-mail: info@nme-demieden.nl, website: www.nme-demieden.nl.