Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Een pad naar het genezen van kanker

14 april 2009

Defecten op het pad van Fanconi-anemie treffen niet alleen FA-patiënten

Bij patiënten met Fanconi-anemie (FA) werkt het DNA-reparatiemechanisme dat ons normaal gesproken behoedt voor kanker niet naar behoren. NWO-onderzoeker Najim Ameziane ging op zoek naar de genen die dit defect veroorzaken. Hij vond een nieuw FA-gen en stelde vast dat FA-genen ook bij mensen zonder FA kanker kunnen veroorzaken. Dit klinkt niet positief, maar is het wel. Cellen met een FA-defect zijn namelijk overgevoelig voor bepaalde soorten chemotherapie en zijn dus gericht aan te pakken. Ameziane promoveert op 16 april aan het VU medisch centrum.

DNA wordt voortdurend beschadigd. Dit is normaal gesproken geen probleem omdat onze eiwitten dat DNA wel weer herstellen. Bij patiënten met FA ligt dat echter anders. Zij hebben een aangeboren defect waardoor het DNA niet hersteld wordt. Fouten blijven zich daardoor opstapelen. Deze fouten kunnen leiden tot ongecontroleerde celding. Veel patiënten worden daarom vaak al op jonge leeftijd getroffen door kanker.

Dertien verschillende genen, waaronder ook het bekende borstkanker gen BRCA2, spelen een rol bij het ontstaan van FA. Die dertien eiwitten functioneren in een biochemisch pad, het zogenaamde Fanconi-pad, om DNA te herstellen. FA-patiënten hebben een defect in één van deze dertien eiwitten, waardoor het pad niet meer functioneert en zij een hoog risico lopen op het krijgen van kanker. De vraag is nu echter of fouten in dit pad ook kunnen leiden tot kanker bij mensen zónder FA.

Gericht behandelen

Om na te gaan of fouten in het Fanconi-pad bij mensen zonder FA kanker kunnen veroorzaken, is het van belang om alle genen in dat pad te identificeren. Voordat Ameziane aan zijn promotieonderzoek begon, waren er slechts acht genen op het pad geïdentificeerd. Inmiddels zijn er dertien genen bekend en zijn er sterke aanwijzingen dat nog meer genen betrokken zijn. De onderzoeker ontdekte bij analyse van genetisch materiaal van FA-patiënten één van die 'nieuwe' genen die deel uitmaken van het Fanconi-pad. Dit gen blijkt, net als BRCA2, verantwoordelijk te zijn voor een verhoogd risico op borstkanker.

De ontdekking van nieuwe genen stelt de onderzoekers in staat om steeds beter te begrijpen hoe een defect Fanconi-pad kanker kan veroorzaken, ook bij mensen zonder FA. Uit het onderzoek van Ameziane blijkt nu dat een subtype van bepaalde vormen van kanker inderdaad een defect heeft in het Fanconi-pad. Ameziane onderzocht daartoe tumormateriaal van mensen zonder FA.

Hoewel de rol van genen in het Fanconi-pad met deze ontdekking niet volledig is opgehelderd geeft de ontdekking wel hoop voor een meer gerichte aanpak van bepaalde vormen van kanker. Cellen met een FA-defect zijn namelijk overgevoelig voor bepaalde medicijnen die worden gebruikt bij chemotherapie. Kankers die worden veroorzaakt door een FA-defect kunnen daarmee dus gericht behandeld worden. Bovendien biedt de zeldzame en ongeneesbare ziekte FA hiermee inzicht in het ontstaan van kanker.

Najim Ameziane ontving in 2004 van NWO een Mozaïeksubsidie voor zijn promotieonderzoek. NWO probeert met deze persoonsgebonden subsidie de instroom van promovendi uit etnische minderheden te bevorderen. Ameziane hoopt zijn onderzoek als postdoc voort te kunnen zetten.

..............................

Meer informatie:

* Najim Ameziane (VUmc)

* tel.: +31 (0) 20 444 8271, n.ameziane@vumc.nl
* promotie: 16 april

* promotor: prof. dr. H. Joenje, co-promotoren: dr. G. Pals en dr. J.P. de Winter

laatst gewijzigd op 14 april 2009