Gemeente Echt-Susteren


Project Dode- en blindehoek van start
Logo word geen Verkeersslachtoffer 2.JPG

Er gebeuren veel ongelukken in de blinde- of dodehoek van vrachtwagens. Om kinderen op de gevaren te wijzen hebben verschillende partijen, onder wie de gemeente Echt-Susteren, het initiatief gnomen tot het project dode- en blindehoek.

Op basisschool De Springdonk uit Susteren gaat 16 april het project dode- en blindehoek van start. Het is de eerste basisschool die met 140 leerlingen van de groepen 7 en 8 deelneemt aan dit project. De kinderen bezoeken Verkeersschool KeijBeck, waar ze gewezen worden op de gevaren en tips krijgen om zich beter te beschermen. De insteek is om te zien en gezien te worden en dat veiligheid belangrijker is dan voorrang. Zo worden de kinderen erop gewezen dat het niet slim is om dichtbij vrachtautoâs te fietsen, te lopen of te spelen. Dat ze nooit onder de spiegel van een vrachtauto moeten stoppen, dat ze de chauffeur in de spiegel moeten kunnen zien, zodat hij hun ook kan zien. Etc. De dag wordt afgesloten met de uitreiking van een officieel diploma!

Dodehoekspiegel
Het gebruik van een speciale dodehoekspiegel bij vrachtautoâs is verplicht. Deze spiegel verkleint het risico op ongevallen, maar voorkomt niet dat er nog altijd veel (ernstige) ongevallen gebeuren doordat iemand letterlijk over het hoofd gezien wordt. Met name kinderen weten vaak niet dat ze zich in de dode hoek van de vrachtwagen kunnen bevinden of dat een vrachtwagen kan uitzwenken. De gemeente vindt het dan ook belangrijk dat scholen het project Dode-en blindehoek ondersteunen en kinderen aan dit project laten deelnemen.

Â

Meer informatie
Basisscholen die zich willen opgeven voor dit project of meer informatie willen ontvangen, kunnen contact opnemen met VanSchijndelAdvies, e-mail: info@VanSchijndelAdvies.nl Voor meer informatie om je eigen veiligheid in het verkeer met vrachtwagens te vergroten kijk op: www.echt-susteren.nl/wonen en leven/verkeersveiligheid