Openbaar Ministerie


* >Finale OM Nationale Requireerwedstrijd voor Studenten

Finale OM Nationale Requireerwedstrijd voor Studenten

14 april 2009 - Openbaar Ministerie

Dit jaar organiseert het Openbaar Ministerie (OM) voor het eerst de Nationale Requireerwedstijd voor Studenten. Deze wedstrijd heeft tot doel potentiële nieuwe collega's te laten kennismaken met een belangrijk onderdeel van het werk van de officier van justitie: het voorbereiden en houden van een requisitoir.

Zes kandidaten, studerend aan de universiteiten Utrecht, Tilburg, Maastricht, Groningen, Leiden en Nijmegen hebben zich geplaatst voor de finale die plaatsvindt op 16 en 17 april in Amsterdam.

Op de eerste finaledag krijgen de kandidaten een masterclass, verzorgd door de officier van justitie Koos Plooy en een training debattechniek. Daarna krijgen de kandidaten gelegenheid om aan hun requisitoir te werken. Op 17 april worden om 13.00 uur de requisitoiren gehouden in het Gerechtshof te Amsterdam.

Als prijs voor het halen van de finale ontvangen alle finalisten de wetboeken Tekst en Commentaar, Strafrecht en Strafvordering. De winnaar krijgt een week stage op het parket in Amsterdam aangeboden waar hij of zij kennis kan maken met alle facetten van het werk van de officier van justitie.

Daarnaast ontvangt de winnaar een wildcard voor de SummerCourt 2009 dat georganiseerd wordt door de Rechtspraak en het OM . In de week van 5 t/m 9 juli krijgt deze samen met 19 andere veelbelovende tweede- en derdejaarsrechten-studenten een grondige introductie in het vak van rechter en officier van justitie.

De Nationale Requireerwedstrijd is een initiatief van OMnivoor, een groep officieren die zich inzet voor de kwaliteit van het werk van het OM. De wedstrijd is georganiseerd in samenwerking met vertegenwoordigers van juridische studentenverenigingen en officieren van diverse parketten.

De wedstrijd stond open voor elke student Nederlands Recht met een basiskennis strafrecht en strafvordering. In maart 2009 hebben in de universiteitssteden de voorrondes plaatsgevonden. Aan de hand van een casus hebben de deelnemers een requisitoir gehouden dat beoordeeld is op de juridisch inhoudelijke kwaliteit, de opbouw en de verbale en non-verbale presentatie.