Gemeente Vlaardingen


Presentatie aanzetten gebiedsvisies en adviezen klankbordgroepen

15 april 2009

De eerste aanzetten tot de gebiedsgerichte uitwerkingen van het Actieplan Wonen zijn door het Vlaardings college van burgemeester en wethouders ter kennis genomen. Ook de adviezen die de vijf klankbordgroepen per gebied hebben opgesteld zijn dinsdag 7 april in het college besproken.

Met het Actieplan Wonen, de woonvisie op Vlaardingen tot 2030, werken gemeente Vlaardingen en corporaties Waterweg Wonen en Samenwerking aan een kwalitatief en gevarieerd Vlaardings woningaanbod. Naast prettig wonen is ook de leefbaarheid in de stad van groot belang. Uitgangspunten in het Actieplan Wonen zijn: minder appartementen en meer grondgebonden woningen in een groene omgeving; meer variatie in het woningaanbod en woningen van betere kwaliteit. Om deze plannen per gebied vorm te geven, hebben medewerkers van gemeente en corporaties vijf aanzettten tot gebiedsvisies opgesteld. Hierin staan de uitgangspunten voor de woningbouw- en leefbaarheidsplannen per gebied voor de komende jaren.

Adviezen klankbordgroepen
Omdat bewonersbetrokkenheid en inbreng van groot belang zijn in de uitwerking van het Actieplan Wonen, hebben betrokken Vlaardingers zich per gebied met behulp van de gemeente verenigd in een klankbordgroep. In deze klankbordgroepen zijn de eerste uitwerkingen van de gebiedsvisies besproken. De vijf klankbordgroepen kunnen zich vinden in de uitgangspunten zoals die in de Vlaardingse woonvisie zijn verwoord en zien het nut en de noodzaak van nodige veranderingen. De klankbordgroepen hebben echter ook aanvullende adviezen en reacties besproken en op papier gezet: de adviezen op de aanzetten van de gebiedsvisies.

Raadsavond 16 april
Op donderdag 16 april a.s. van 20.00 tot 22.30 uur is er in het stadhuis, Markt 11, een openbare oriënterende raadsavond waarin de aanzetten tot de gebiedsvisies; de adviezen van de klankbordgroepen en de reacties van gemeente en corporaties daarop worden besproken. Ook leden van de klankbordgroepen zijn hierbij aanwezig. Wethouder Hans Versluijs licht de stand van zaken rondom het Actieplan Wonen toe en vervolgens gaan raadsleden en andere geïnteresseerden een ronde langs vijf presentaties per gebied.

De vervolgstap is dat de definitieve gebiedsvisies worden geschreven en vastgesteld, waarna het totale stedelijke programma nog dit jaar financieel wordt doorgerekend en uitgewerkt in concrete plannen voor de komende jaren.