Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer bouwt voor jong en oud

Het college van burgemeester en wethouders heeft het plan van aanpak jongerenhuisvesting en seniorenhuisvesting vastgesteld. Voor jongeren moet onder andere het aanbod van voor hen betaalbare woningen toenemen. Bij senioren speelt vooral de behoefte aan woningen die precies passen bij hun omstandigheden. De aanpak voor beide groepen moet op korte termijn tot resultaten leiden.

Al in 2002 maakte de gemeente woonbeleid speciaal gericht op jongeren. Uit de nieuwe woonvisie blijkt dat de kansen van jongeren op de woningmarkt nog steeds laag zijn vergeleken met andere groepen. Het nieuwe plan van aanpak jongerenhuisvesting vergroot de kansen voor jongeren op de woningmarkt door een groter woningaanbod, inspelen op hun woonwensen, informatie over hun mogelijkheden op de woningmarkt en `begeleid wonen' projecten voor jongeren met problemen. Een van de concrete voorstellen is het tot en met 2012 toevoegen van tenminste 300 woningen voor jongeren, onder andere biedt de Denemarkenlaan daarvoor kansen. Hier wil het college samen met betrokken partijen nadrukkelijk voor jongeren aan de slag. De gedachten gaan daarbij uit naar een servicegebied voor jongeren met speciaal op hen toegesneden woningen, voorzieningen en leer-/werkplekken.

Voor senioren blijkt uit de woonvisie dat hun aantal de komende jaren aanzienlijk toeneemt in Zoetermeer. Dit leidt tot een extra behoefte aan zorgwoningen waar zorg en verpleging op afroep aanwezig zijn. Tevens ontstaat er een extra behoefte aan verpleeghuiszorg. Het college wil deze opgaven in de komende jaren vooral oppakken binnen de zeven woonservicezones die in ontwikkeling zijn. Verder is het belangrijk dat de levensloopbestendigheid van woningen voor ouderen toeneemt én dat woningen beter voldoen aan de specifieke woonwensen van senioren. Daarom doet het college in het plan van aanpak Seniorenhuisvesting concrete voorstellen om in de periode tot en met 2012 senioren actiever te betrekken bij het ontwerpen/bouwen van voor hen geschikte woningen en domoticavoorzieningen toe te passen bij wooncomplexen voor senioren.

De gemeente monitort jaarlijks de doelstellingen en bereikte resultaten van beide plannen. Wanneer de resultaten onvoldoende zijn volgen daarop passende maatregelen.