Gemeente Purmerend

Bodemsanering Kop van West wordt niet vervolgd

10 april 2009

Geen proces-verbaal voor de gemeente Purmerend

De gemeente Purmerend wordt niet vervolgd voor de manier waarop de verontreinigde grond van de Kop van West is afgevoerd. Volgens de provincie was deze grond niet op de juiste manier aangeboden en daarvan was aangifte gedaan bij de Regiopolitie. Het Regionaal Milieuteam van de Regiopolitie heeft inmiddels in een reactie laten weten dat er geen proces-verbaal tegen de gemeente wordt opgemaakt.

De bodemsanering heeft vorig jaar plaats gevonden onder begeleiding van bureau Oranjewoud en is op de gebruikelijke wijze verwerkt. De verontreinigde grond kwam van drie dicht op elkaar liggende locaties op het terrein Kanaaldijk achter 4a. Omdat Oranjewoud van mening is dat de locatie één geheel is, is de grond ook als één partij aangeboden. Volgens de provincie moest het in kleinere partijen worden aangeboden. Er zou sprake zijn van 'opmenging' en dit had gemeld moeten worden. Omdat de gemeente Purmerend dit niet heeft gedaan, zou deze in overtreding zijn. Bij opzet staat hier zes jaar hechtenis voor en een boete van maximaal EUR 74.000 euro.

Het incident is onderzocht door het Regionaal Milieuteam van de Regiopolitie. In een reactie laten zij weten dat er geen proces-verbaal tegen de gemeente wordt opgemaakt. Wethouder Hans Engels: "Gelukkig vindt de Regiopolitie dit kennelijk zelfs het opmaken van een proces-verbaal niet waard."