Gemeente 's-Hertogenbosch

16-04-2009
College gaat door met wijkbezoeken

Burgemeester en wethouders bezoeken ook in 2009 en 2010 samen elke wijk

De werkbezoeken aan de wijken zijn een succes. Alle betrokken partijen; bestuurders, bewoners en professionals, hebben goede ervaringen met de bezoeken. Daarom bezoekt het voltallige college ook in 2009 en 2010 alle wijken. Een nieuwe planning is vastgesteld. Op donderdag 16 april is het bezoek aan de Binnenstad.

De afgelopen twee jaar is elke wijk een keer bezocht door burgemeester en alle wethouders samen. Bij de werkbezoeken worden verschillende locaties in de wijk bezocht samen met actieve bewoners. Deze opzet zorgt voor direct contact met bewoners in hun eigen omgeving. Het college krijgt tijdens het bezoek ook een goede indruk van de staat van de buurt, de woningen, de openbare ruimte en de andere voorzieningen. Zo kunnen zij bewaken dat er gewerkt wordt aan de onderwerpen die op dat moment spelen inde wijk. Tijdens de afsluiting van het werkbezoek horen de bewoners hoe burgemeester en wethouders het werkbezoek hebben ervaren en welke signalen zij daaruit meenemen.

Programma
De wijkmanager stelt, in overleg met bewoners en professionals, het programma samen voor het werkbezoek. Bewoners ervaren deze opzet als doeltreffend en plezierig door de gerichte bestuurlijke aandacht. Tijdens het bezoek vestigen zij aandacht op specifieke buurtproblemen. Ook tonen zij vaak de verbondenheid met hun eigen buurt.

De resultaten van de werkbezoeken 2006-2008
De afspraken en toezeggingen gedaan tijdens het bezoek hebben passende opvolging gekregen. De aard van de afspraken en toezeggingen varieert sterk. Soms wordt een vervolgafspraak gemaakt met een wethouder. Zo is in Rosmalen regelmatig overleg toegezegd tussen de wijkraden en de wethouder over de verbreding van de A2, omlegging van de Zuid-Willemsvaart, het plan De Hoef en het Centrumplan. Enkele voorbeelden van concrete maatregelen: Voor jongeren in West is een pand aangekocht de Eendenkooi, voor een jongerencentrum. Uitbreiding van de Antonius Abt school in Engelen is opgenomen in het bouwplan. Jongeren ontmoetingsplekken zijn gerealiseerd in Empel. Het actiepro­ gramma Hambaken is opgesteld om de problemen heel gericht op maat aan te pakken. Soms is nader onderzoek nodig om de genoemde onderwerpen te onderzoeken en oplossingen te zoeken.

Bij alle toezeggingen zijn vervolgacties uitgevoerd. Dat betekent niet dat in alle gevallen aan de verwachtingen van bewoners is tegemoetgekomen. Er zijn problemen die de gemeente niet alleen kan oplossen. Soms is de medewerking van een andere partij, zoals provincie, waterschap of corporatie, noodzakelijk. Zo is het verzoek van de gemeente om het openbaar vervoer te verbeteren voor Hintham Noord niet gehonoreerd door de provincie. Soms wordt ook van bewoners een actievere rol verwacht. Een mooi voorbeeld hiervan is een initiatief van ouders in Empel. Zij hebben zich georganiseerd in stichting EYE (Empel Youth Events) en organiseren veel activiteiten voor jongeren. Een ander voorbeeld is de constructieve rol die bewoners speelden bij het tot stand komen van alle plannen voor de Oosterplas.

Planning van de werkbezoeken in 2009-2010
Donderdag 16 april Binnenstad, woensdag 20 mei Bartjes/Eikendonk, donderdag 24 september Hambaken/Noord, donderdag 19 november Kruiskamp/Schutskamp, zaterdag 12 december Zuid, zaterdag 23 januari Muntel/Vliert/Orthenpoort, zaterdag 6 februari 2010 Rosmalen/Empel.