Gemeente Veenendaal


Verdere daling aangiften van strafbare feiten bij politie

Jaarrapportage Jeugd Integrale Veiligheid en Leefbaarheid 2008 Verdere daling aangiften van strafbare feiten bij politie

Het gaat goed met de veiligheid en leefbaarheid in Veenendaal. De inzet van politie, De Vaart, Patrimonium, gemeente en alle andere veiligheidspartners lijkt zijn vruchten af te werpen. Het aantal meldingen dat via het gemeentelijke servicenummer (538538) in JIVL verband wordt gedaan is laag en vergelijkbaar met het aantal van vorig jaar. Het aantal aangiften bij de politie daalt.

Â

In 2008 is extra aandacht besteed aan het verminderen van jongerenoverlast, het verder terugdringen van het aantal inbraken in woningen en bedrijven, de aanpassing van een aantal wegconstructies, de uitbreiding van het aantal buurtpreventieprojecten, en een structurele samenwerking met bewonerscommissies.

Er is in het afgelopen jaar volop aandacht besteed aan de prioriteitswijken. In het Franse Gat wordt met een groot aantal partners extra ingezet op de verbetering van de veiligheid, sociale cohesie, vrije tijdsbesteding van de jongeren, hulpverlening en toeleiding naar opleiding en werk. Deze werkwijze is in de loop van 2008 van start gegaan en wordt in 2009 voortgezet. Voor Schrijverswijk is in 2008 een plan ontwikkeld voor de aanpassing van sport- en spelvoorzieningen voor de jeugd, aanpassing van voetpadverharding en verbeteren van de groenvoorziening. In het voorjaar van 2009 wordt dit plan uitgevoerd. In Engelenburg is in 2008 begonnen met de ontwikkeling van een plan voor de herstructurering van Engelenburg-Noord, waarin speciale aandacht gaat naar veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken.

De daling in het aantal gedane aangiften van strafbare feiten bij de politie, dat vorig jaar al werd vastgesteld, zet zich voort. Het aantal aangehouden verdachten stijgt. Stijgingen in aangiften zitten in het aantal mishandelingen, het aantal gepleegde vernielingen, diefstal uit auto en openlijk geweld tegen personen en bedreigingen is gedaald. De overige cijfers zijn vergelijkbaar met vorig jaar (zie ook bijlage).

Â

De huidige aanpak wordt in 2009 voortgezet. Er gaat extra aandacht uit naar het omgaan met rondhangende jeugd. Voor de binnenstad wordt de invoering van cameratoezicht voorbereid. Verder wordt onderzocht op welke wijze de gezamenlijke manier van werken in het Franse Gat in een andere wijk kan worden toegepast. Engelenburg lijkt zich het meest te lenen voor deze systematische benadering van veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken. Daarbij is het van belang om de aandacht voor het Franse Gat de komende jaren op peil te houden.

Bijlage

Criminaliteitsontwikkeling Veenendaal

Zie het origineel