Gemeente Kaag en Braassem

Onderzoek naar locatie duurzame glastuinbouw
kassen.jpg

Provincie Zuid-Holland start een onderzoek naar een locatie voor duurzame glastuinbouw. Onderzocht wordt of de gemeenten Oostflakkee en Kaag en Braassem geschikte locaties zijn voor een nieuw glasbouwgebied. De gemeenten hebben toegezegd mee te willen werken aan het onderzoek.

Omdat in de provincie verspreid liggend glas wordt opgeruimd, is het nodig om nieuwe glastuinbouwlocaties in te richten. Anders zakt het minimaal noodzakelijke volume aan glastuinbouw onder de grens van 5800 hectare. Het onderzoek moet uitwijzen wat de beste plek voor het compensatiegebied is, hoe de inpassing van het gebied er uitziet en welke infrastructuur nodig is om het nieuwe gebied toegankelijk te maken. Het onderzoek richt zich ook op combinaties van duurzame glastuinbouw met energiebeheer, waterberging, recreatie, natuur en educatie. Advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning voert het onderzoek uit. Op basis van dit onderzoek neemt de provincie Zuid-Holland in het najaar een besluit over een mogelijke glastuinbouwlocatie binnen (één van) deze twee gemeenten.

Â

Begeleidingsgroepen

In iedere gemeente is een bestuurlijke begeleidingsgroep samengesteld. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de provincie, de gemeenten, de milieu- en natuurbeweging, de landbouw en een onafhankelijk deskundige. Gedeputeerde Asje van Dijk is voorzitter van de begeleidingsgroepen.

Â

U wordt op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek via de website van de provincie en de gemeente.