Gemeente Oisterwijk

bestemmingsplan buitengebied ter inzage
09-04-2009
Voorontwerp bestemmingsplan buitengebied ter inzage

Het college van Oisterwijk heeft op 7 april besloten om het voorontwerp bestemmingsplan buitengebied voor inspraak vrij te geven. Dat betekent dat het plan in mei - juni in Moergestel en Oisterwijk voor iedereen ter inzage wordt gelegd. Gedurende 4 weken kunnen mensen een inspraakreactie indienen.

Het voorontwerp bestemmingsplan is gebaseerd op de uitgangspunten die door de raad op 26 juni 2008 richtinggevend zijn vastgesteld. Op 23 april zal het voorontwerp bestemmingsplan buitengebied aan de commissie Ruimtelijke Zaken worden voorgelegd.

Nieuw beleid

Een belangrijke bouwsteen voor het nieuwe bestemmingsplan is de zonering voor de intensieve veehouderij. Intensieve veehouderijen krijgen nabij kernen en natuur geen ontwikkelingsruimte meer, terwijl er meer mogelijkheden worden geboden in de
landbouwontwikkelingsgebieden. Ook nieuw is het beleid voor agrarische verbreding: zorgactiviteiten en verkoop van streekproducten is dankzij het nieuwe bestemmingsplan voortaan rechtstreeks mogelijk. Op deze manier wordt een alternatief geboden voor de schaalvergroting in de agrarische sector.

Burgerwoningen mogen vergroot worden zodra het nieuwe bestemmingsplan in werking is getreden. De inhoudsmaat wordt vergroot van 450 m3 naar 600 m3. Nieuwe woningen worden niet toegestaan, maar het wordt wel mogelijk om een mantelzorgwoning te realiseren. Voorwaarde is dat de behoefte voor mantelzorg is aangetoond en de mantelzorgwoning mag maximale 80 m2 bedragen.

Latere invulling

Een aantal onderwerpen is in het voorontwerp nog niet uitgekristalliseerd. Het is nog niet duidelijk welke eisen er worden gesteld aan intensieve veehouderijen in de LOGs. Op dit moment wordt er parallel aan het bestemmingsplan een landschapsplan opgesteld. De uitkomst van dit traject (het gaat dan vooral over de wijze waarop bedrijven moeten worden ingepast) wordt op een later tijdstip verwerkt in het bestemmingsplan.

Ook is de grootschalige natuurontwikkeling (400 ha EHS) in Moergestel nog niet verwerkt in het voorontwerp. Hiervoor wordt momenteel een planologische procedure doorlopen. Volgens planning zal deze procedure voor de zomer worden afgerond. Zodra deze procedure is afgerond zal het nieuwe natuurgebied worden ingetekend in het bestemmingsplan buitengebied.

Vervolg

In mei worden twee informatieavonden georganiseerd voor de bewoners en gebruikers van het buitengebied. De definitieve data worden bekend gemaakt zodra de commissie Ruimtelijke Zaken zich heeft uitgesproken over het voorontwerp. Via de Nieuwsklok, Moergestel Nieuws en de website www.oisterwijk.nl worden geĂŻnteresseerden op de hoogte gebracht.

In 2010 zal het bestemmingsplan worden vastgesteld door de raad. Daarna zal het nieuwe bestemmingsplan in werking treden.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyProclaimer Colofon