Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Marijke Vos nieuwe voorzitter LNV-Consumentenplatform

Persbericht | 16-04-2009

Marijke Vos, wethouder in Amsterdam en oud-Kamerlid voor GroenLinks, wordt de nieuwe voorzitter van het consumentenplatform van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Vos is de tweede voorzitter. Zij volgt Annie Brouwer op, oud-burgemeester van Utrecht, die het Consumentenplatform 7 jaar leidde. Marijke Vos wil dat het platform "prikkelende adviezen" gaat afgeven.

Het Consumentenplatform komt drie keer per jaar bij elkaar en bestaat uit geselecteerde burgers uit bedrijfsleven, wetenschap, bestuur en maatschappelijke organisaties. Zij adviseren het ministerie van LNV in het beleid. Zo zijn er de afgelopen 7 jaar adviezen gegeven over onder meer vleesconsumptie, genetische modificatie, dierenwelzijn, nationale landschappen, groen in de stad, duurzame vis en etikettering.

Marijke Vos noemt het een "interessant platform. Het zijn burgers die zich druk maken om de toekomst, dat is echt iets van deze tijd."

Vos wil dat het accent vooral komt te liggen op voeding: "Consumenten staan steeds meer open voor duurzaamheid, klimaat, gezond eten en voedselveiligheid. Daar wil ik op inspelen." Het gaat haar dan om een betere keuzemogelijkheid voor consumenten, die in staat gesteld moeten worden om via het voedsel een bijdrage te leveren aan klimaat en aan duurzaamheid.

Verder wijst ze op de relatie tussen stad en platteland: "Het is belangrijk dat boeren uit de omgeving van bijvoorbeeld Amsterdam, in de stad hun streekproducten kunnen verkopen, en dat kinderen op bezoek gaan bij boerderijen. Ik merk dat vooral de ouders dat erg belangrijk vinden."

Op vrijdag 17 april praat het Consumentenplatform voor het eerst onder leiding van Marijke Vos over de wensen van burgers ten aanzien van de natuur en het natuurbeleid.

Zie ook


* Consumentenplatform