Nieuwe richtlijnen politieverhoor verdachten

Nieuwsbericht | 16-04-2009

Minister Hirsch Ballin is van plan verdachten van een misdrijf het recht te geven op overleg met een raadsman voorafgaand aan het politieverhoor. Ook wordt de politie straks verplicht de verdachte te informeren over de mogelijkheid van rechtsbijstand, met inbegrip van de mogelijkheid van overleg met een advocaat. Verder zal de verdachte uitdrukkelijk worden gewezen op zijn recht om te zwijgen. Minister Hirsch Ballin schrijft dit aan de Tweede Kamer.

In Nederland heeft de verdachte het recht om zich door een raadsman te laten bijstaan en zo veel mogelijk de gelegenheid gegeven om zich met zijn raadsman in verbinding te stellen als hij daarom verzoekt. Maar dat betekent niet dat een advocaat in alle gevallen moet worden toegelaten tot het politieverhoor.

De minister van Justitie komt tegemoet aan een toezegging aan de Tweede Kamer om zijn standpunt te geven naar aanleiding van twee arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in de zaken van demonstranten tegen Turkije. Deze maakten bezwaar dat zij tijdens het politieverhoor geen rechtsbijstand kregen.

Na bestudering van de arresten komt Hirsch Ballin tot de conclusie dat de twee arresten niet per se verplichten tot de aanwezigheid van de raadsman tijdens het politieverhoor. Maar zij leiden in ieder geval wel tot aanpassing van de wettelijke regeling op het punt van het informeren over en verschaffen van rechtsbijstand aan verdachten voorafgaand aan het politieverhoor.

Meer informatie


* Standpunt over uitspraken EHRM inzake raadsman bij politieverhoor15-04-2009 | pdf-document, 95 KB
Zie het origineel

* Recht op overleg met advocaat voor het politieverhoor