Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

8 april 2009
2009Z06652/ DN. 2009/787 16 april 2009

onderwerp 2009D17615 bijlagen

Nederlandse inzet op UN Forum on Forests
Geachte Voorzitter,

In bovengenoemde brief vraagt de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mij aan te geven wat de Nederlandse inzet zal zijn op het VN Bossenforum dat van 20 april tot en met 1 mei 2009 in New York bijeenkomt. Op 8 december 2008 heb ik u bij brief (Kamerstuk 26407, nr. 37) geïnformeerd over de Nederlandse inzet bij internationaal duurzaam bosbeheer en de recente ontwikkelingen op dat gebied, met name omdat het onderwerp bossen op verschillende internationale agenda's staat. Het VN Bossenforum is bij uitstek het forum voor het internationaal realiseren van duurzaam bosbeheer. Het uitgangspunt van de regering is daarbij dat er gelijkwaardige aandacht voor ecologische, economische en sociale aspecten is.

Achtergrond
Het United Nations Forum on Forests (UNFF) of VN Bossenforum is in 2000 opgericht als een intergouvernementeel orgaan en onderdeel van een internationaal akkoord over bossen. Doel is het bevorderen van beheer, instandhouding en duurzame ontwikkeling van alle typen bossen en het versterken van politieke betrokkenheid op de lange termijn. De zevende vergadering (UNFF-7) in april 2007, onder Nederlands voorzitterschap, heeft

na 15 jaar onderhandelen een internationaal instrument voor duurzaam bosbeheer tot stand gebracht. Dit zogenaamde Non-Legally Binding Instrument (NLBI) voor alle typen bossen, wordt gezien als een mijlpaal. Het is voor het eerst dat lidstaten het eens zijn geworden over een internationaal instrument voor duurzaam bosbeheer. Naar verwach- ting zal het instrument grote invloed hebben op de internationale samenwerking en op de nationale acties om ontbossing te reduceren, bosdegradatie tegen te gaan, het stimuleren van duurzame leefgebieden en om armoede te reduceren voor alle direct van bossen

afhankelijke bevolkingsgroepen. Tijdens de negentiende zitting van het Bosbouwcomité van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN, die van 16-20 maart 2009 in Rome plaats vond, verwees gastspreker Gro Harlem Brundtland in haar openingsspeech ook naar de potentiële betekenis van dit instrument.

Tijdens de laatste zitting van het VN Bossenforum is ook overeengekomen te streven naar het mobiliseren van additionele, nieuwe en innovatieve financiële middelen voor duurzaam bosbeheer.





Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
16 april 2009 DN. 2009/787 2

In de eerdergenoemde brief is ook beschreven dat Nederland daar samen met Suriname en de Verenigde Staten van Amerika verder invulling heeft gegeven aan het ontwikkelen van bouwstenen voor de achtste zitting van het Bossenforum.

Agenda achtste zitting van het VN Bossenforum
Twee hoofdthema's staan centraal op de agenda, namelijk: · bossen in een veranderende omgeving;
· middelen voor de implementatie van duurzaam bosbeheer.

Bij het eerste thema staan vooral bossen en klimaatverandering centraal, met name hoe daar vanuit de praktijk van het bosbeheer en bosbeleid mee moet worden omgegaan, hoe een bijdrage aan het klimaatbeleid kan worden geleverd (mitigatie) en andersom wat klimaatverandering voor bossen betekent. Als in het kader van de onderhandelingen over een nieuw VN Klimaatverdrag overeenstemming wordt bereikt over de betekenis van bossen, is het van belang daar nu al duidelijkheid en richting over te hebben hoe dat in de praktijk kan worden gebracht.
Bij het tweede thema gaat het vooral om de implementatie van het niet-wettelijk bindend bosseninstrument en de financiering die daarvoor nodig is. In navolging van UNFF-7 is tijdens de Algemene Vergadering van de VN in december 2007 besloten (ECOSOC Resolutie 2007/40) een `voluntary global financial mechanism/portfolio approach/forest financing framework', voor alle typen bossen te ontwikkelen en in overweging te nemen. Het is de bedoeling het resultaat daarvan aan te nemen tijdens de 8e bijeenkomst van UNFF.
In het kader van het tweede thema staat ook verbetering van de samenwerking van de verschillende bij bossen betrokken VN-organisaties op de agenda en hoe de samen- werking in de regio's verbeterd kan worden.

Nederlandse inzet
Tijdens de achtste zitting zal het voorzitterschap van de EU namens de 27 lidstaten en de Gemeenschap het woord voeren en de onderhandelingen leiden. Voorafgaand aan de inbreng van de EU zijn Raadsconclusies vastgesteld waaraan Nederland een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Daarnaast heeft Nederland uiteraard ook haar eigen inzet binnen de EU.
Gelet op de agenda en de inspanningen die Nederland tot nu toe heeft verricht voor en in het VN Bossenforum zet Nederland zich vooral in voor: · het tot stand brengen van een eenduidig besluit over een internationaal financieel instrument om daarmee daadwerkelijk duurzaam bosbeheer op nationaal niveau mogelijk te maken via bijvoorbeeld Nationale Bossenprogramma's; · een portfoliobenadering voor het mobiliseren van nieuwe en additionele bronnen voor financiering van duurzaam bosbeheer; daarbij kijkt Nederland vooral naar de private sector en charitatieve instellingen; · essentieel onderdeel van het mechanisme moet zijn dat financiering een adequate, verifieerbare en duurzame reductie van ontbossing teweeg moet brengen;





Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
16 april 2009 DN. 2009/787 3

· vlotte inwerkingtreding van gekozen financieringsinstrument, dat met behulp van goed management waar nodig gaandeweg bijgestuurd kan worden. Belangrijk om nu een besluit te nemen om de verdere implementatie van de NLBI en het realiseren van de bossendoelstellingen te kunnen garanderen; · versterking van de nationale boswethandhaving en het bosbestuur. Dit kan door nationaal steun te verlenen op terrein van capaciteitsopbouw en verdere uitwerking van maatregelen die de handel in illegaal hout onmogelijk maken c.q. de handel in legaal en duurzaam hout bevorderen. Tevens zal Nederland zich inzetten voor een internationaal verbod op de handel in illegaal hout; · bevordering van de onderlinge samenwerking tussen, onder andere, de verschillende VN-organisaties die bij bossen betrokken zijn door aan te geven dat werkprogramma's op elkaar afgestemd moeten worden. Nederland ondersteunt daarom het initiatief van het zogenaamde Collaborative Partnership on Forests1 die een gezamenlijk strategisch kader hebben opgesteld voor bossen en klimaatverandering. In dit document wordt een aantal kernactiviteiten geïdentificeerd voor verdere actie.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


1 Het CPF is een vrijwillig arrangement van 14 belangrijke bosgerelateerde internationale organisaties, instellingen en secretariaten in het leven geroepen als antwoord op een resolutie van de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties. De CPF leden zijn: Center for International Forestry Research (CIFOR); Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO, Chair); International Tropical Timber Organization (ITTO); International Union for Conservation of Nature (IUCN); International Union of Forest Research Organizations (IUFRO); Secretariat of the Convention on Biological Diversity (CBD); Secretariat of the Global Environment Facility (GEF); Secretariat of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD); Secretariat of the United Nations Forum on Forests (UNFF); Secretariat of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC); United Nations Development Programme (UNDP); United Nations Environment Programme (UNEP); World Agroforestry Centre (ICRAF); World Bank.






---- --