Gemeente Zwolle

Raadsplein 2009-04-14

Besluitvormingsronde A

De burgemeester opent de raadsvergadering waarin wordt teruggeblikt op de afgelopen twee dagen ter nagedachtenis aan Leo Major. De overdenking wordt afgesloten met een lied gezongen door kinderen van basisschool De Octopus. Mevrouw D. Husselman neemt het voorzitterschap over van de heer Meijer.

Waarborgen cliêntenparticipatie in inloophuizen
Het voorstel wordt met algemene stemmen aanvaard.

Restauratie v/m Statenzaal Diezerstraat 80
Het voorstel wordt met algemene stemmen aanvaard.

Financiën Tennisvereniging TC ´91
Het voorstel wordt met algemene stemmen aanvaard.

Rapportage gemeentelijke Rekenkamercommissie Zwolle "Kamerverhuur en hokjes"
De motie van de VVD wordt aangehouden tot dat het controleplan beschikbaar is. Het voorstel wordt met algemene stemmen aanvaard..

Uitbreiding begraafplaats Windesheim
Het voorstel wordt met algemene stemmen aanvaard.

Deelname landelijke pilot microfinanciering
Het voorstel wordt met algemene stemmen aanvaard.

Saneringsvisie diepe grondwater NS-emplacement Zwolle Het voorstel wordt met algemene stemmen aanvaard.

Aanpassing betaalde parkeertijden
Het voorstel wordt met algemene stemmen aanvaard.

Moties vreemd aan de orde van de dag
Er zijn geen moties ingediend.

Informatieronde

Nota van uitgangspunten Bagijneweide
De raadsleden lieten blijken waardering te hebben voor het proces, maar waren benieuwd hoe deze Nota van Uitgangspunten uitgewerkt wordt in het Programma van Eisen. Er waren dan ook vragen over de relatie met ontwikkelingen in de Diezerpoort en de Wezenlanden, de plaats van culturele activiteiten en de belemmeringen door de rioolpersleiding. Meerdere vragen gingen over het parkeren. Vooral het mogelijk verdwijnen van de parkeerruimte op de Turfmarkt en de alternatieven was reden voor zorg. Wethouder Van Dooremolen gaf aan dat er gestreefd wordt naar een parkeerbalans. Gezocht wordt naar vervangende parkeerruimte in de schil rond de binnenstad. De opbrengsten van de ontwikkeling Bagijneweide kan de kosten dekken van de aanleg van parkeerplaatsen op maaiveldniveau. Er waren ook vragen over de grondexploitatie. Voor het opstellen van het PvE wordt de raad gevraagd een aanvullend krediet beschikbaar te stellen. De raad vroeg zich af of de voorbereidingskosten niet uit de hand lopen. De wijze van invulling van het proces werkt kostenverhogend. Hierop gaf Van Dooremolen aan dat het interactieve planvormingsproces in de Bagijneweide gezien kan worden als pilot. Hij was met de raad van mening dat deze pilot een goede evaluatie zou verdienen. Hij zegde toe hier van harte aan mee te willen werken. Conclusie van de bespreking is dat de raadsleden voldoende zijn geïnformeerd en dat er geen behoefte is aan een meningsvormende bespreking. Het onderwerp kan voor besluitvorming door naar de besluitvormingsronde-A op 11 mei 2009

Meningsvorming

Visie Noordelijke Stadsrand Zwolle
De visie op de Noordelijke Stadsrand geeft richting aan de ruimtelijke ontwikkeling van de noordelijke stadsrand en vormt de basis voor de diverse programma´s die de gemeente de komende jaren gaat uitvoeren. De meeste fracties meenden dat de visie Noordelijke Stadsrand botst met het onlangs vastgestelde Structuurplan voor Zwolle. Met name voor wat betreft de zoeklocaties voor nieuwe woningbouw (uitleglocaties). Zeker in Stadsbroek is natuurontwikkeling op grond van deze visie in tegenspraak met woningbouw op grond van de structuurvisie. Daarom waren enkele fracties van mening dat het vaststellen van deze visie uitgesteld moet worden totdat het uitvoeringsprogramma van de structuurvisie meer duidelijkheid geeft. Wethouder Kenkhuis gaf aan dat beide visies wel in overeenstemming zijn. Het structuurplan is leidend. Hierin worden vijf mogelijke uitbreidingslocaties benoemd. In Stadsbroek betreft het slechts een zoeklocatie in een kleine strook. De uitvoering van de visie noordelijke stadsrand kan zodanig worden gefaseerd dat de rest van het gebied conform de visie al kan worden ingericht. Zodat later als er voor gekozen wordt, woningbouw probleemloos kan worden ingepast. Desondanks zegde de wethouder toe de visie noordelijke stadsrand te zullen aanpassen. En in gewijzigde vorm aan de raad aan te bieden. Hij tracht deze aangepaste visie gereed te hebben ten behoeve van besluitvorming op 11 mei. Bovendien komen op korte termijn zowel het uitvoeringsprogramma van de structuurvisie als de uitvoeringplannen van de noordelijke standsrand beschikbaar.

Zienswijze provinciale omgevingsverordening

In de omgevingsverordening worden in regels en voorschriften aangegeven welke instrumenten de provincie inzet om het ruimtelijk beleid te realiseren. Deze omgevingsverordening ligt tot en met 15 april ter visie. Het college heeft een zienswijze vastgesteld. De raad kon zich in grote lijnen vinden in deze reactie. Er waren nog wel enkele vragen en opmerkingen met name over redactie van het stuk. De wethouder gaf aan dat een correcte versie van de zienswijze vóór het sluiten van de reactietermijn zal worden ingediend bij de provincie.

Debat Ruimtelijke Kwaliteit

Uiteindelijk doel is stappen te zetten ter verbetering van de politieke sturing en burgerparticipatie ter bevordering van de beeldkwaliteit bij ruimtelijke projecten. In deze beslisnota wordt het college opdracht gegeven om op basis van de uitkomst van de debatten met een plan van aanpak te komen hoe de gewenste kwaliteitsverbetering en burgerparticipatie het beste kan worden bereikt. De woordvoerders keken met tevredenheid terug op het tot nu toe gelopen proces. Er is in het denken al een slag gemaakt. De fracties waren het met elkaar eens dat nu het college aan zet is om zaken nader uit te werken. Hiervoor werden door de raad nog een aantal suggesties meegegeven die lagen in het verlengde van de in de nota genoemde drie thema´s. Zo werd er gepleit voor een "gereedschapkist" met een duidelijke rol voor de raad en het instellen van een Fonds Ruimtelijke Kwaliteit. Ook werd er gesproken over het concentreren op Visie, Proces en Kaders en vatte een fractie hun bijdrage samen met de woorden regie, regels en routine. Ten aanzien van de gestelde termijn van twee maanden was een meerderheid van mening dat niet alle zaken dan moeten zijn uitgewerkt, maar dat er dan wel een Plan van Aanpak (PvA) ligt. De wethouder doet zijn best dit PvA voor de zomer af te hebben, zodat besluitvorming na de zomer kan plaatsvinden Dit betekent dat de voorliggende beslisnota (na enige aanpassing) ter besluitvorming geagendeerd kan worden voor de besluitvormingsronde- A op 11 mei aanstaande.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 15-04-2009 tot 14-04-2010