Milieudienst Rijnmond

Samenwerking inspecties Rijnmond landelijk voorbeeld

16.04.2009 10:45
DCMR Communicatie 010 246 8453

Vanaf vandaag werken 12 inspectiediensten officieel samen bij het toezicht houden op 45 grotere chemiebedrijven in de Rijnmond. Na 18 proefprojecten tekenen de 12 directeuren vanmiddag een samenwerkingsovereenkomst. Dit gebeurt op de Nieuwe Maze, het representatieve vaartuig van het Rotterdamse havenbedrijf. De samenwerking, Frontoffice (FO) Chemie Rijnmond, vermindert de toezichtlast voor bedrijven en verhoogt de professionaliteit van het toezicht. Een dergelijke samenwerking is de toekomst in Nederland. De DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) coördineert de samenwerking.

Diensten

De 12 samenwerkende diensten zijn: Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Hollandse Delta, Gemeente Rotterdam, VROM-Inspectie, Arbeidsinspectie directie Arbeidsomstandigheden, DCMR, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Nederlandse Emissieautoriteit en Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.

Voordelen

FO Chemie Rijnmond houdt gezamenlijk toezicht op naleving van diverse wetten en voorschriften door bedrijven. Meryam Twisk, technisch beleidsmedewerker DCMR en projectleider FO Chemie Rijnmond: "Het bedrijf ervaart daadwerkelijk minder toezichtlast. Het bedrijf heeft één aanspreekpunt in plaats van 12 aanspreekpunten. Dit is een coördinerend toezichthouder die de samenwerking, rapportage organiseert en eerste aanspreekpunt is voor bedrijven en samenwerkende diensten. Er is slechts één inspectiemaand in plaats van inspecties door het jaar heen. De inspecteurs zijn op het bedrijf en op elkaar ingespeeld. Er is geen dubbel toezicht en slechts één rapport in plaats van 12 rapporten."

BRZO

Circa tweederde van de 45 chemiebedrijven wordt ook in het kader van BRZO-toezicht bezocht. BRZO staat voor Besluit Risico Zware Ongevallen. FO Chemie inspecties zijn in dezelfde maand als de BRZO inspectie. Dit maakt het toezicht door diensten die betrokken zijn bij beide inspecties efficiënter. De rapportage vindt wel gescheiden plaats.

Landelijk voorbeeld

De overheid streeft naar een vermindering van toezichtlasten met 25 procent en naar het vergroten van de effectiviteit en efficiëntie van toezicht. Het programma Vernieuwing Toezicht is daarom op initiatief van de rijksinspecties opgezet. Met een branche, keten of locatiegerichte aanpak wil men komen tot verbeterd en minder belastend toezicht. FO Chemie Rijnmond komt voort uit het programma Vernieuwing Toezicht.