FloraHolland


Bolboemenbericht week 15

FLORAHOLLAND (16 april 2009) -

Bolbloemen

De Paasweek bleek ook dit jaar weer een belangrijke mijlpaal in het bolbloemenseizoen. Het is dé aanvoerpiek van het bolbloemenjaar en daarmee tevens de scheidslijn naar een herschikking van het assortiment. Deze week werd een kleine 140 miljoen bolbloemen geregistreerd via de klokken en FloraHolland Connect. De gemiddelde prijs eindigde op EUR 0,14 en lag 2 procent lager dan voorgaande week. De relatief grote aanvoer op de maandag na Pasen doet vermoeden dat niet door iedereen optimaal is gepiekt. Opvallend was dat veel aanvoerders de vrijdag hebben gemeden als aanvoerdag, terwijl ook op deze plaats vorige week toch duidelijk was gemeld dat de Paasinkoop tot en met de vrijdag zou plaatsvinden. Nu werd de vrijdag de dag met de beste prijsvorming. Het niet goed pieken wordt bevestigd door hier en daar een forse doordraai op het moment van schrijven.

De verkoopomstandigheden rond Pasen waren niet optimaal want daarvoor liepen de temperaturen te hoog op. De warmste Pasen in 25 jaar is een slecht record voor de (bol)bloemenbranche, maar de perkgoed-aanvoerders denken daar anders over.

De komende weken zullen nauwelijks nog narcissen, hyacinten en bloembollen op pot worden aangevoerd en ook de productie van de Tulpen zal fors minder worden. De verwachting is dat de vraag in het begin van de komende week dan wel een positieve impuls zal ondervinden van de aanstaande Secretaressedag op donderdag 16 april. De kans is echter groter dat de warme weersomstandigheden de vraag naar bloemen zal temperen. In grote delen van (west-)Europa stijgt de temperatuur tot ver boven de 15 graden en dan worden er veel minder bloemen verkocht. Het wachten is vervolgens op de eerstvolgende bloemenfeestdag in de vorm van Moederdag, met de inkooppiek in week 19. Natuurlijk hebben we tussendoor nog de Spaans/Portugese Moederdag een week eerder op 3 mei en Secretaressedag op 22 april in de Verenigde Staten, maar dat zullen druppels op de gloeiende plaat van de bloemenafzet betekenen.

Want dat het heet is in de sector mag inmiddels duidelijk zijn. De balans wordt bij veel productie- en handelsbedrijven opgemaakt binnen nu en een maand. Wat het exact zal betekenen voor de individuele ondernemingen is per bedrijf verschillend. Dat het voor een aantal bedrijven zal leiden tot beëindiging van de huidige vorm lijkt onontkoombaar. Daarmee blijft het ongewis en moeilijk te voorspellen of die koude sanering al zal leiden tot volledig herstel van de balans tussen vraag en aanbod. Het zijn dus harde en spannende tijden en het is voor de sector te hopen dat we een koel voorjaar en dito zomer zullen genieten.

Tulpen

De aanvoer kwam uit op bijna 100 miljoen tulpen. Dat was een fractionele toename van de snijtulpen ten opzichte van vorige week en bijna 2 keer zoveel pluktulpen. De prijzen bleven met EUR 0,123 voor de snijtulpen ruim een halve cent achter bij vorige week en op een te laag niveau voor een Paasweek. Het contrast met vorig seizoen is gigantisch. Toen werd bijna de helft aan snijtulpen aangevoerd die ruim 2 cent per steel meer opbrachten. In totaal zijn we in het totale seizoen tot en met deze week uitgekomen op een kleine daling van 2,2 procent in stuks en een gemiddelde prijsvorming van EUR 0,139. We zullen naar verwachting ook de komende weken nog wat verder inlopen op vorig seizoen.

FloraHolland Aalsmeer telde op maandag ruim 1900 karren voor de klok. Gelukkig was er voldoende vraag in de markt om grote partijen in een klein aantal transacties en in sommige gevallen in één keer te verkopen. De prijs was vergelijkbaar met de vrijdag van vorige week. Opvallend was wel dat de kleur geel het in de aanloop naar Pasen erg zwaar te verduren kreeg. Zowel `Yokohama' als `Monte Carlo' bleven gemiddeld onder het dubbeltje steken. `Strong Gold' kwam bijna de gehele week aan een prijs van EUR 0,13 maar op de vrijdag liep de prijs plotseling op naar een gemiddelde van EUR 0,17. De kleur wit was deze week erg in trek. De mooiste zware partijen `White Dream' kwamen op de vrijdag zelfs aan een prijs tegen de EUR 0,30. Ook de andere witte cultivars deden het erg goed. De paarse `Purple Prince', welke een aantal jaren erg slecht aan de prijs was, is een gewilde tulp geworden en noteerde ook nu een goede prijs rond de EUR 0,15. De tweekleurige liepen op naar EUR 0,13. De iets rijpere partijen kregen het over het algemeen erg moeilijk en zakten hard onderuit.

FloraHolland Rijnsburg zag de tulpen in de eerste helft van de week met middenprijzen van EUR 0,13 leuk betaald. Naarmate de week vorderde daalden de prijzen aanzienlijk. Uiteindelijk kwam de middenprijs uit op EUR 0,117 waarbij de aanvoer bijna 30 miljoen stuks bedroeg. Met name geel stond onder druk. Cultivars als `Yokohama', `Strong Gold' en `Monte Carlo' brachten respectievelijk EUR 0,07, EUR 0,13, en EUR 0,09 op. Daar kan het niet voor. Ook de aanvoer van pluktulpen was hoog. In totaal passeerden 2,3 miljoen pluktulpen de klok, waarbij de middenprijs op EUR 0,06 lag.

Lelies

Alle hoofdgroepen van de lelies namen toe in aanvoer en, met uitzondering van de stabiele Orientals, stegen de prijzen per steel rond een stuiver gemiddeld. Bijna 800.000 Aziatische hybriden maakten gemiddeld EUR 0,34; 1,5 miljoen LA's deden EUR 0,33; 1,1 miljoen Longiflorums gingen voor 4 dubbeltjes en de 2,5 miljoen Orientals noteerden concernbreed EUR 0,63. De ontwikkeling door de week maakt duidelijk dat ook voor lelies weer hoge prijzen betaald kunnen worden. Zodra het aanbod een fust minder is dan de vraag zullen ze weer duur zijn.

FloraHolland Naaldwijk zag bij de Aziaten en de LA's minder aanvoer deze week. Vooral wit en geel werden goed gewaardeerd vanwege Pasen. Oranje en roze waren het minst favoriet. Vrijdag waren de prijzen door het geringe aanbod weer stijgende. Ook rood was aan het eind van de week weer aan de beterende hand. Bij de Longiflorum en de Oriental zag men juist een lichte stijging in stuks deze week. De prijs van de Orientals bleef met EUR 0,62 gelijk aan vorige week. Bij de Longiflorum steeg de middenprijs naar EUR 0,412.

Bij FloraHolland Aalsmeer liet de Oriental-groep in de afgelopen week een wisselend beeld zien. De aanvoer was met een stijging van 15 procent ten opzichte van verleden week fors groter. Maandag en dinsdag lag de gemiddelde prijs nog op ruim EUR 0,73 per steel. Vervolgens zakte de prijs stevig naar uiteindelijk EUR 0,54 gemiddeld op donderdag om vervolgens op vrijdag weer enigszins te herstellen naar bijna EUR 0,60. Donderdag waren het vooral de zware lelies die ver terug moesten in prijs. Op vrijdag lieten deze echter juist weer een sterk herstel zien, terwijl de lichtere soorten juist ver weg zakten. Ook deze week had roze weer meer moeite met de prijsvorming dan wit. In de eerste helft van de week deed geel het vanzelfsprekend ook goed. Met name `Universe', `Siberia', `Rio Blanco' en `Casa Blanca' realiseerden soms bovengemiddelde prijzen. De aanvoer van de cultivar `Robina' nam weer toe en dat zette de prijs van deze lelie wat meer onder druk.

De aanvoer van Longiflorum lag deze week ongeveer 10 procent lager dan voorgaande week. De gemiddelde prijs zakte in de loop van de week van EUR 0,46 op maandag naar EUR 0,34 op donderdag. Vrijdag was de aanvoer zeer laag en dat kwam de prijsvorming ten goede met gemiddeld EUR 0,54 per steel. De éénkoppers begonnen deze week, net als voorgaande jaren, weer aardig op te lopen in prijs. De roze Longiflorum bracht evenals `White Heaven' tot maximaal net onder de euro op.

De groep LA en Aziaten kende deze week een aanvoer die ongeveer 12 procent hoger lag dan voorgaande week. De gemiddelde prijzen bleven ook deze week behoorlijk onder druk staan. Maandag lag de gemiddelde prijs op ruim 7 stuivers maar op donderdag was deze een klein dubbeltje lager. Opvallend van de laatste weken is de grote aanvoer van wat lichtere sorteringen in de kleuren roze, zalm en crème. De aanvoer van zalm lag deze week 30 procent, roze 25 procent en crème zelfs 200 procent hoger dan verleden jaar! Vrijdag lieten met name geel en oranje een stevig prijsherstel zien met prijzen tot ruim EUR 0,70.

In Rijnsburg lag de middenprijs van de Longiflorum hoger dan de voorgaande weken, hoofdzakelijk doordat `White Heaven' beter betaald werd. Gemiddeld werd er EUR 0,37 betaald. `White Heaven' in de sortering 3-op bracht EUR 0,52 op. Bij de Oriental-hybriden was er veel aanvoer van `Willeke Alberti' en die deden EUR 0,59. Overall werd er EUR 0,61 betaald.

Bij de Aziaten en LA-hybriden werden vooral de kleuren geel en wit aardig betaald. Oranje en rood daarentegen liepen erg stroef. `Gironde' en `Val di Sole' leverden gemiddeld EUR 0,47 op, maar `Golf' en `Monte Negro' deden slechts EUR 0,29 en EUR 0,21. Op vrijdag was er meer "druk op de ketel", doordat lijnrijders op maandag (2^e paasdag) vertrokken en blijkbaar toch werd gerekend op goede verkopen tijdens Pasen. Dit was ook in de middenprijs te merken.

Amaryllissen

De aanvoer van amaryllis daalde licht tot ruim 500.000 stelen. Die deden het bijna 2 cent beter dan de voorgaande week. De aanvoergroei met vorig seizoen is veel te groot voor een gezonde markt. Destijds deden ruim 360.000 gemiddeld nog een kwartje meer.

FloraHolland Naaldwijk zag 256.000 stelen de veilingklok passeren. Het beeld was hetzelfde als voorgaande weken. Matige prijzen, net als bij veel andere bloemen. Op vrijdag kwamen er minder stuks voor de klok. Veel kwekers twijfelden of ze alles wel moeten aanvoeren op zo'n moeilijke dag, want het was de laatste veildag voor Pasen, met als gevolg dat deze dag de minst slechte dag van de week is geworden met gemiddeld EUR 0,41. `Mont Blanc'; `Ferrari'; `Apple Blossom' en `Exception' gingen eindelijk weer boven de euro.

In Aalsmeer was de aanvoer van Amaryllis deze week ongeveer 35 procent hoger dan verleden jaar. De gemiddelde prijzen bleven ook nu weer zwaar onder druk staan met
EUR 0,38 tot EUR 0,46 per steel. Verleden jaar lagen de gemiddelde prijzen deze week nog bijna dubbel zo hoog. FloraHolland Rijnsburg zag 67.000 Amaryllissen aangevoerd en dat waren er evenveel als vorige week. De middenprijs lag nu 8 cent hoger op EUR 0,48.

Irissen

De irissen kenden een mooie Paasweek. Ruim 2,2 miljoen irissen betekende, na enkele weken van afnemende aantallen, een toename van 5 procent en desondanks stegen de prijzen tot EUR 0,13 gemiddeld. In het seizoen tot nu toe is er sprake van een aanvoerdaling van 30 procent en de verwachting in het vak is dat we dat in de rest van het jaar niet meer goed gaan maken. Het betekent dat de aanvoer van irissen wel eens zodanig laag kan gaan uitkomen dat de prijzen zo nu en dan tot zeer grote hoogte zullen stijgen. Want dat een aanzienlijke groep van irisliefhebbende consumenten nog steeds op de markt is, is een feit. Gekoppeld aan een ingezet kwaliteitsverbetertraject in samenwerking met de aanvoerders, zouden er nog wel eens mooie rendementen gescoord kunnen gaan worden door de overgebleven aanvoerders.

Narcissen

De narcissenaanvoer bleef iets onder het niveau van vorige week en dat was opvallend. Meestal ligt de piek in de Paasweek zelf. Ruim 5 miljoen narcissen leverden nu gemiddeld EUR 0,105 op en dat was nagenoeg gelijk aan vorige week. FloraHolland Rijnsburg kende bij de narcissen een prijsverschil van ruim een stuiver tussen maandag en vrijdag. Over de gehele week leverden narcissen een dubbeltje op en dat is mager in de Paasweek. Voor het eerst in 5 weken bracht `Dutch Master', met nu EUR 0,11, meer dan een dubbeltje op. `Carlton' daarentegen kon de prijs van de afgelopen weken niet vasthouden en daalde naar EUR 0,06. Gedurende de week was de kwaliteit wisselend. Ook in Aalsmeer lag de gemiddelde narcissenprijs op een dubbeltje.

Hyacinten

De Hyacintenaanvoer daalde voor de vijfde week achtereen tot nu bijna 2,1 miljoen stuks. De gemiddelde prijs werd weer iets minder slecht met nu EUR 0,18 gemiddeld. In Rijnsburg begon week 15 hoopgevend met flink veel aanvoer en met middenprijzen boven EUR 0,20. Die prijs kon helaas niet gehandhaafd worden. Woensdag werd er veel minder aangevoerd met een middenprijs die desondanks een stuiver lager was dan maandag. `Minos' en `Delft Blue' gingen voor respectievelijk EUR 0,17 en EUR 0,16 van de hand. Ook bij FloraHolland Aalsmeer lag de prijsvorming deze week weer op een bedenkelijk niveau. En dat voor Pasen, maakt duidelijk dat het fundamenteel fout zit bij deze productgroep. De Hyacinten brachten gemiddeld ongeveer EUR 0,17 op.

Calla's

Met een aanvoergroei van ruim 25 procent was het met name voor de kleinbloemigen duidelijk wat teveel van het mooie. Die groep steeg tot een aanbod van een kleine miljoen stuks welke voor gemiddeld EUR 0,41 van de hand gingen. Dat was een daling van 8 cent binnen een week. De Aethiopica's stegen tot EUR 0,37 gemiddeld en dat was een plus van 3 cent. Vergelijkbaar overigens aan vorig jaar in dezelfde week voor wat betreft de aanvoer en prijsvorming.

Ranonkels

De ranonkelaanvoerders hebben prima gepiekt naar Pasen toe. De aanvoer steeg met ruim 25 procent in een week naar ruim 4 miljoen stelen waarbij de prijzen bijna een cent stegen tot EUR 0,154. Dat is ruim 3 cent meer dan de gemiddelde prijs bij tulpen en dat zegt wel iets over de ontwikkeling. De uitbreiding van 50 procent ten opzichte van vorig jaar leverde desondanks een stabiele prijs op en dat is al even opvallend. In Rijnsburg werden een miljoen ranonkels aangevoerd en verkocht. De middenprijs lag een fractie hoger op EUR 0,14 dan in de week ervoor. De `Elegance Orange' gingen van de hand voor EUR 0,17.