Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over het aflopen Beheersovereenkomsten PSAN


16 april 2009 - kamerstuk

Dienst Regelingen

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

26 maart 2009 2009Z05629 DR. 2009/2140
16 april 2009

onderwerp bijlagen

Kamervragen over het aflopen van beheersovereenkomsten Provinciale subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (PSAN)
Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van de leden Jacobi (PvdA), Snijder- Hazelhoff (VVD) en Atsma (CDA) over het aflopen van beheersovereenkomsten Provinciale subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (PSAN).


1
Bent u op de hoogte van het feit dat eind 2009 het grootste deel van de lopende beheers- overeenkomsten PSAN afloopt en dat de beheerders een vervolgaanvraag kunnen doen?

Ja.


2
Zijn de problemen met de beheersovereenkomst PSAN in de pilot van de Noordelijke Friese Wouden aangaande onvolledig en/of verkeerd kaartmateriaal een uitzondering of zijn er meer problemen met de administratieve processen bij Dienst Regelingen? Zo ja, welke?

De pilot Noordelijke Friese Wouden heeft als doel om administratieve lasten voor Partner in Beleid
aanvragers PSAN in beeld te brengen en daarvoor, voor zover dit mogelijk is binnen Europese kaders, oplossingen te ontwikkelen. Mogelijke oplossingen worden verwerkt in het nieuwe provinciale stelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL).


3
Bent u bekend met de zorgen van een aantal beheerders over het feit dat de nieuwe digitale ondergrond, waarmee huidige fouten en discussies over bijvoorbeeld oppervlaktes

voorkomen kunnen worden, niet eind 2009 gereed zal zijn als voorzien en deelt u deze zorgen?

Ik ben bekend met de zorgen van de beheerders. De kwaliteit van de digitale ondergrond vormt een belangrijk thema in het implementatietraject van het nieuwe provinciale SNL. De provincies werken samen met mijn ministerie aan een oplossing. Binnen het SNL heeft definitieve besluitvorming over de oplossingsrichting nog niet plaatsgevonden. Deze hangt samen met de provinciale besluitvorming.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
16 april 2009 DR. 2009/21402140 2


4, 5 en 6
Wat is uw reactie op het voorstel van deze beheerders dat mocht de digitale ondergrond niet op tijd gereed zijn, de 6-jarige beheerovereenkomsten met een jaar verlengd worden, en de vervolgaanvragen eind 2010 ingediend kunnen worden wanneer de digitale ondergrond wel gereed is?

Bent u op de hoogte van het feit dat de Europese Commissie afwijzend gereageerd heeft op een dergelijk verzoek?

Bent u bereid zich in te spannen om in dit geval uitstel toch mogelijk te maken en wat zijn de mogelijkheden mocht uitstel onverhoopt niet mogelijk zijn?

De provincies zijn primair verantwoordelijk voor de uitvoering van het Programma Beheer als ook voor de implementatie van het SNL. Deze hebben mij niet aangegeven dat uitstel van de implementatie van het SNL wordt overwogen.
In Europeesrechtelijke zin lijkt er geen mogelijkheid te zijn om lopende overeenkomsten, afgesloten in de periode 2000-2007 (POP1), te verlengen. De EU-regelgeving is op dit punt heel duidelijk: het is op dit moment niet meer mogelijk om aanpassingen te doen inzake overeenkomsten die zijn gebaseerd op regelgeving, stammende uit het POP1-tijdperk.

7 en 8
Bent u bekend met het feit dat veel beheerders de uitvoering van de PSAN (en deels PSN) als onbedoeld ingewikkeld ervaren omdat vanuit Brussel niet tot nauwelijks herstel- mogelijkheden van procedurele fouten worden geboden, en omdat vanuit Brussel de eisen ten aanzien van meetprotocollen zeer rigide lijken, waardoor veel onbedoelde afwijkingen ontstaan die leiden tot herbeschikkingen en sancties omdat hardheidsclausules door Brussel niet toegestaan zijn?

Bent u bereid te onderzoeken of, en indien mogelijk, hoe er meer flexibiliteit in de regelgeving mogelijk is vanuit Brussel?

Ik ben bekend met het feit dat veel beheerders de uitvoering van de PSAN als ingewikkeld ervaren. De provincies hebben dan ook als één van hun uitgangspunten bij het ontwikkelen van het SNL, het verminderen van administratieve lasten binnen de kaders van Europese regelgeving.
PSAN wordt uitgevoerd binnen de kaders van POP2 en POP2 loopt van 2007 t/m 2013. Derhalve is het in principe pas mogelijk om de EU-kaders aan te passen voor de periode na 2013. We zoeken naar zoveel mogelijk ruimte in de uitvoering, maar realistisch gezien is de ruimte binnen de EU-kaders beperkt.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
16 april 2009 DR. 2009/21402140 3

Met het SNL wordt beoogd een vereenvoudiging te bereiken in de regelgeving en de uitvoering daarvan. Daarbij wordt juist ook gezocht naar flexibiliteit én het vergroten van duidelijkheid voor de boeren. Het nieuwe stelsel zal aan de Europese Commissie worden voorgelegd ter goedkeuring.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --